1. 10. 2012

Tímto bych si dovolil polemizovat s panem místostarostou Nesibou nad jeho článkem " Vládní politika nevlídná Brnu“, který vyšel v minulém Zpravodaji.

Návrh zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), tak jak jej prosadila TOP 09 a STAN, zajišťuje prakticky všem obcím v celé ČR více peněz do obecních rozpočtů.  Protože malým obcím a městům náklady neustále rostou, bylo cílem tohoto návrhu, navýšit tyto rozpočty a umožnit jim nejen pokrýt vyšší náklady, ale zejména investovat. Kolik každá obec či město dostane navíc, najdete na www.obcelidem.cz , např. Tišnov (8662 obyvatel) dostane navíc 18mil Kč, obec Rudice (909 obyvatel) získá o 1,938 mil Kč více.

Ta významnější část peněz pro obce jde ze státního rozpočtu, zbývající částka jde z rozpočtů statutárních měst (Praha, Brno …), kterým se rozpočty o něco sníží. Myslím, že města s mnohamiliardovými rozpočty dokáží ušetřit cca 3%. Je naprosto nezodpovědné, když současné vedení obce nebo města Brna vytváří atmosféru rozpočtového kolapsu, hovoří o nutnosti zastavit investice, přestat opravovat dětská hřiště, školy nebo snižuje dotace kultuře. Ne, to není nutné, to je jen politický alibismus. Rozpočet města Brna před RUD činil 6,673 miliard Kč, po změně rozpočtového určení daní činí rozpočet města 6,468 miliard Kč.  Myslíte, že Brno hospodaří se svými prostředky tak dobře, že není schopno tuto částku ušetřit? Že vedení města nemá rezervy v systému přidělování a správě zakázek? Jen namátkou, za nefunkční systém správy financí zaplatilo přes 300mil. Kč, informační stánek na České stál deset miliónů, za takovou částku by nejedna obec opravila hřiště sokolovnu, otevřela mateřskou školku či mohla zachovat základní školu ve své obci. Podívejme se na příklad Židenic, nyní dostávají Židenice 63,696 mil. Kč (celkem vč. VHČ 177mil) na 23.541 obyvatel, po schválení RUD dostanou o 2.11 mil méně. Opravdu díky tomu nebude mít obec peníze na opravu dětských hřišť a na revitalizaci domů? Ale kdeže. Tuto částku lze ušetřit víc než snadno, vzpomeňme, že minulé volební období měla radnice 3 plně placené politické funkce. Nyní jich má velká koalice 5. Jen toto navýšení počtu dobře placených radních stojí obec více než 2 milióny ročně. A to nemluvím o navýšení počtu sekretářů a výdajů na přebujelý radniční aparát. Ne, nemusíte přestat opravovat domy a hřiště, stačí, když se uskromníte. Ne občan, ale vedení radnice včele s velkou koalicí má jít příkladem a má výdaje snižovat, nikoliv je navyšovat zbytečným  zvyšováním počtů placených politiků a úředníků. Vždyť je to tak snadné, nemyslíte?

Solidarita bohatých velkých měst s těmi malými a chudšími, to by nemělo být něco cizího pro politika, natož pro politika sociální demokracie.

Ing. Petr Kunc a Ing. Jan Kocmánek

TOP 09 Židenice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme