Rozhlednu z Moravského náměstí přestěhují do Židenic

29. 8. 2015

Nové místo, odkud si mohou užít výhled na město, budou mít brzy lidé v Židenicích. Přesune se tam rozhledna, která zatím stojí uprostřed Moravského náměstí. Odkud přesně se lidé na Brno podívají, však zatím není jasné. 

Původní plán bylo přesunout rozhlednu, kterou její tvůrce Čestmír Suška vyrobil ze starých nádrží pro přehlídku Sochy v ulicích, na vrchol Bílé hory. „Zkoušeli jsme, jestli tam bude vůbec možné jedenáctimetrovou věž přesunout. Bohužel jsme zjistili, že se v úzkých serpentinách auto s takovým nákladem nevytočí,“ řekl židenický místostarosta Petr Kunc
Vedení městské části proto teď bude hledat náhradní lokalitu. „Mám už v hlavě pár tipů. Zatím však nechci oznamovat nic konkrétního,“ dodal Kunc. Rozhledna tak zatím zůstává na svém místě. Dům umění, který přehlídku pořádal, a vedení Židenic o jejím umístění jednají. 

Na Moravském náměstí stojí socha od konce června. S jejím přesunem se po skončení přehlídky počítalo.„Už od počátku jsme měli ideu, že některé ze soch v Brně zůstanou. Kromě rozhledny chceme zachovat ještě sochu, která je na Jakubském náměstí. O jejím umístění jsme zatím s nikým nejednali,“ řekla mluvčí Domu umění Šárka Syslová. 
Železnou věž si lidé na Moravském náměstí oblíbili. „Chodím tam nakupovat zeleninu. Přijde mi, že věž plochu oživila,“ řekla třeba Tereza Hladká. 

Zdroj: Brněnský deník, 29.8.2015, str. 2

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme