Radnice Židenic chce opravit smuteční síň. Za šestnáct milionů.

16. 3. 2015

Město chtělo smuteční síň už zbořit. „Naštěstí se na to v tehdejším rozpočtu nenašly peníze," uvedl Kunc. „Budova zvenčí vypadá neutěšeně, protože zloději ukradli různé kovové předměty a plech a kvůli tomu tam zatéká, ale uvnitř není stav špatný," dodal. Míní, že statika nemůže být porušená, protože nejsou praskliny na žádných prosklených plochách síně.

Místostarosta připomněl, že se smuteční obřady konají i v Líšni, kde je však hřbitov malý, ale hlavně na Ústředním hřbitově v Brně, který je od Židenic na opačné straně. „Obřady jsou tam po dvaceti minutách. Proto by se naše smuteční síň měla zachovat a zprovoznit. Je dobře situovaná ve městě a je na druhém největším hřbitově, u něhož je parkoviště skoro s 200 místy," řekl Kunc.

Podle něj zatím není jasné, kolik bude oprava stát. „Optimistická varianta hovoří o 12 milionech, pravděpodobně nereálná varianta je 32 milionů. Poslední průzkum ukázal, že by se cena mohla pohybovat kolem 16 milionů korun," řekl.

Na záchraně síně se nyní chce podílet i nové vedení magistrátu v čele s náměstkem primátora Martinem Anderem (SZ). „Bez jeho pomoci a bez podpory ředitele Správy hřbitovů města Brna Marka Šamšuly by záchrana nebyla možná," dodal Kunc.

brnensky.denik.cz, autor ČTK

Volby: