× Pohněme s tím. Společně!

Radnice opraví smuteční síň

25. 3. 2015

Radnice v městské části Brno-Židenice chce dát opravit smuteční síň, která je už sedm let zavřená kvůli špatnému stavu. Patří sice magistrátu, ale městská část, která ji má na svém území, se ji bude snažit získat do péče, řekl místostarosta Petr Kunc. Podle něj by oprava mohla být hotová za dva až tři roky. "Poslední průzkum ukázal, že by se cena mohla pohybovat kolem 16 milionů korun," řekl Kunc. Městská část spolu s magistrátem připravily žádost o dotaci na rekonstrukci z Operačního programu životní prostředí.

Město chtělo smuteční síň už zbořit. "Naštěstí se na to v tehdejším rozpočtu nenašly peníze," uvedl Kunc. "Budova zvenčí vypadá neutěšeně, protože zloději ukradli různé kovové předměty a plech a kvůli tomu tam zatéká, ale uvnitř není stav špatný," dodal. Míní, že statika nemůže být porušená, protože nejsou praskliny na žádných prosklených plochách síně.

Místostarosta připomněl, že se smuteční obřady konají i v Líšni, kde je však hřbitov malý, ale hlavně na Ústředním hřbitově v Brně, který je od Židenic na opačné straně. "Obřady jsou tam po dvaceti minutách. Proto by se naše smuteční síň měla zachovat a zprovoznit. Je dobře situovaná ve městě a je na druhém největším hřbitově, u něhož je parkoviště skoro s 200 místy," řekl Kunc.

Na záchraně síně se nyní chce podílet i nové vedení magistrátu v čele s náměstkem primátora Martinem Anderem. "Bez jeho pomoci a bez podpory ředitele Správy hřbitovů města Brna Marka Šamšuly by záchrana nebyla možná," dodal Kunc.

Metro, str. 18, autor: ČTK

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOMORAVSKÝ KRAJ