16. 4. 2015

Právě začínající dotační období umožňuje získat významné finanční částky pro naši městskou část. Této možnosti se snažíme maximálně využít. 500 000 korun  z programu Zeleň do měst plánujeme použít na výsadbu vzrostlých habrů a původních odrůd stromů v dopravně zatížené ulici Svatoplukova. Vytvoříme tak účinnou clonu proti prachu a současně zlepšili obyvatelům jejich životní prostředí.

Využili jsme Operačního programu Životní prostředí na snížení energetické spotřeby veřejných budov. Dotace může být prvním krokem pro záchranu smuteční síně. Výměna vnějšího pláště budovy by nejenom výrazně snížila budoucí provozní náklady, ale hlavně by zamezila další degradaci stavby vlivem netěsných střešních konstrukcí.

Již podaná je žádost na výměnu oken a zateplení Dělnického domu, který má památkově chráněnou uliční fasádu, a proto okna v této fasádě musí být (a je to tak správně) replikou těch původních, dřevěných. Mimo vnějších stěn je také nutné zateplit střechu nad jevištěm a uliční budovou.

Energeticky neúsporná je i budova Veřejně správní akademie, proto rovněž žádáme o výměnu oken a zateplení fasád i půdy. ZŠ Kuldova, mistrovské dílo architekta Oskara Pořízky, čeká na další fázi výměny oken. Náklady na realizaci šplhají k 12 milionům korun. 

Petr Kunc, místostarosta Brno-Židenice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme