Ondřej Skála: Židenice 2018

Aneb jak si představujeme Židenice v roce 2018

11. 12. 2014

Pondělí

Podívám se do kalendáře a vidím, že mám dopoledne nějaké vyřizování v centru města. Pohledem z okna zjistím, že je dnes docela slunečno a tak se rozhodnu, že vyrazím na kole. Dostat se do centra města na kole totiž už není žádný problém. Po celé trase jsou vybudovány cyklostezky anebo minimálně vyznačeny výrazné cyklopruhy. Na křižovatkách jsou dokonce instalovány speciální semafory pro cyklisty tak, jak je to už několik let úplně běžné v západoevropských městech.

Pondělí mám za sebou. Během dne mi přišly asi tři oznámení na můj mobilní telefon o tom, co se děje v okolí mého domova - že začaly stavební práce spojené s opravou povrchu na sousední ulici, že se nadcházející víkend v nedalekém lesoparku chystá akce pro děti a že pokud mám zájem, mohu navštívit cestovatelskou přednášku. Před časem jsem si totiž přes internet nastavil pomocí jednoduchého rozhraní zasílání zpráv z naší městské části, o které  mám zájem

 

 

Úterý

Pracuji a bydlím ve stejné čtvrti. Spolu s těmi, kteří v naší městské části pouze pracují, velmi oceňuji zřízení interaktivní mapy s fulltextovým vyhledáváním, která je dostupná na přehledných a graficky úhledných internetových stránkách. Všichni podnikatelé, firmy a živnostníci totiž dostali příležitost se nechat bezplatně zapsat do této databáze, pomocí které si každý může najít dostupnou službu či provozovnu v doslova nejbližším okolí.

Tato mapa má však i další zobrazovací schopnosti a možnosti - je zde možnost si nechat zvýraznit kulturní památky, místní zajímavosti, vyhlídková místa, dětská hřiště, dopravní omezení, probíhající stavby, grafické a přesné rozdělení oblastí blokového čištění, místa pro kontejnery na odpad, atd. atd.

Na telefon mi došla textová zpráva. Ještě že tak - přišlo mi upozornění, že zítřejším dnem bude na naší ulici probíhat blokové čištění. Za tuto službu jsem velmi rád - autem moc nejezdím a tak se mi už několikrát stalo, že mi byl vůz odtažen. Občas totiž, kvůli nedostatku parkovacích stání u našeho domu, musím nechat auto na sousední ulici a tam si značky ohledně blokového čištění každodenně nehlídám. Tuto upozorňovací službu už sice využívám delší dobu, ale od té doby, co se o tom začalo více psát a mluvit to funguje bezvadně - navíc naše obec před nedávnem i tato upozornění zahrnula do informační mobilní aplikace, kde se všechna upozornění týkající se života v okolí mého bydliště nastavují opravdu velmi snadno a jednoduše.

 

 

Středa

Už hodně let, vždy ve středu, věnuji chvilku času třídění odpadků, resp. odnosu již vytříděného odpadu do nejbližších kontejnerů. Dlouhou, dlouhou dobu, vždy když jsem se k tomu místu blížil, jsem si říkal, že přeci musí existovat nějaké řešení, aby i tato místa vypadala nějak důstojně a hezky. A povedlo se - v místech, kde to šlo, se vybudovaly tzv. podzemní kontejnery pro třídění odpadu. Kde to technicky možné nebylo, se alespoň sjednotil vzhled a tvar nádob pro jednotlivé druhy odpadu. Ale především - kolem kontejnerů se udržuje čistota! Říkám si, že kolikrát stačí tak málo a prostředí kolem nás je o tolik příjemnější. Taky se mi zamlouvá pravidelný sběr bioodpadu.

 

Čtvrtek

Dnes je volno - státní svátek.

Řekl jsem si, že by vůbec nebylo špatné si s rodinou vyjít na procházku. Náš nejmenší je ještě v kočárku, ale vím, že s tím nikde problém nebude - všechny přechody a ostatní terénní nerovnosti jsou opatřeny sklopenými obrubami, pro případnou potřebu přebalení apod. jsou na několika místech zřízeny tzv. Family pointy, které jsou pravidelně a pečlivě udržovány. Směr procházky bude po nejbližším okolí, ale rozhodně se nebude jednat o nějakou procházku bez cíle - máme přeci možnost navštívit několik významných bodů a míst jako je třeba nový park Bohumila Hrabala, celá nově urbanizovaná Bílá Hora anebo upravená oblast nedalekého lesoparku Akátky, kde se každoročně objevují zhmotněná díla studentů architektury v podobě drobný altánů, přístřešků, besídek apod.

 Se starším dítkem se po cestě zastavíme na několika udržovaných dětských hřištích, kde nebude nic chybět, bude vidět, že jsou skutečně pro děti a budou doplněna o všemožné moderní hrací, zábavné a zároveň bezpečné prvky. Ale úplně nejvíc se ten náš kluk těší na jedno velké, před nedávnem dokončené, dětské centrum. A je pravda, že tam se netěší pouze on. I pro nás, jakožto rodiče, jde o velmi příjemnou záležitost - vybavení a uspořádání bylo inspirováno jedním podobným zařízením v zahraničí a uznávám, že to se povedlo - děti se tu skutečně sami zabaví a rodiče na tu chvilku odpočinou. No a kdyby začalo pršet, tak něco podobného v malém navštívíme v nedalekém dětském centru. Tam se případně domluvíme na chvilkové hlídání, které zajišťují aktivní senioři, kteří využívají shodných prostor a kde dochází k velmi příjemnému mezigeneračnímu soužití.

 

Pátek

Při čekání na příjezd autobusu využiji volného Wi-Fi připojení, které je teď dostupné na každém kroku (zastávky MHD, úřady, parky, hřiště, nádraží) a přečtu si nějaké novinky - nejčerstvější novinkou je, že už se blíží doba zahájení stavebních prací na tzv. Vinohradském tunelu, který odkloní značnou část automobilové dopravy z přetížené čtyřpruhové silnice, která přetíná naši městskou část. Představuji si, že až bude tato dopravní stavba zprovozněna, vznikne na místě současné "magistrály" krásný občanský prostor ve smyslu živého a zelení doplněného bulváru pro všechny obyvatele a návštěvníky Židenic, který by současně mohl obsahovat i prvek centra obce neboť by pospojoval několik významných společenských, orientačních a dopravních bodů.

Ovšem než se tak stane, tak se podařilo zamezit tomu nejhoršímu hluku a znečištění pomocí protihlukové ochranné stěny sestávající z lehké ocelové konstrukce doplněné protihlukovým sklem.

 

 

Jsem rád tam, kde bydlím.

Bydlím v Židenicích

 

Ondřej Skála, 30. 9. 2018

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme