× Pohněme s tím. Společně!

Na závady upozorní lidé. Přes mobil

27. 10. 2015

Přetékající odpadkové koše, odumřelé stromy či květiny v parcích, rozbité lavičky. Závady, které lidem z Židenic znepříjemňují procházky po městské části. Podle místostarosty Petra Kunce je vyřeší mobilní aplikace. „Její pomocí můžeme monitorovat stav našeho mobiliáře. Lidé nám pak oznámí, kde je něco v nepořádku,“ vysvětlil Kunc.

Inspiraci pro novinku našli radní v Tišnově na Brněnsku, kde už takovou možnost využívají. „Brněnský magistrát nám pak nabídl podobnou aplikaci, ale zadarmo. Zaplatili jsme jen čtyři tisíce korun studentovi, kterého jsme si najali, aby zdokumentoval lavičky a další vybavení v našich ulicích,“ informoval místostarosta. Na možnost upozornění a připomínek se obyvatelé těší. „Občas mi vadí, když jdu se synem do parku a nenajdu místo, kde bych se mohla posadit, protože jsou lavičky rozbité,“ poznamenala Marie Nejedlá, která žije ve čtvrti Juliánov.

Právě v juliánovské Souběžné ulici jsou podle Kunce lavičky v nejhorším stavu a radní už plánují jejich opravu. „S novinkou bychom věděli o problému dřív,“ řekl Kunc. Upozornění z aplikace přijdou do e­mailové schránky právě jemu a pověřenému úředníkovi. Do budoucna snad i městským společnostem, které se na péči o veřejné prostory podílejí.

Brněnský deník, 20.10.2015, str. 2

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOMORAVSKÝ KRAJ