× Pohněme s tím. Společně!

Na místo trestu čisté Židenice

16. 2. 2015

Spáchali trestný čin. Český právní systém jim umožňuje udělit alternativní trest – obecně prospěšné práce. Tyto práce, prospěšné pro společnost, vykonávají odsouzení bezplatně ve svém volném čase. Městská část Brno-Židenice je teď chce více zapojit do revitalizace zeleně a úklidu veřejného prostranství.

‚‚V Židenicích evidujeme více než 100 odsouzených, kteří se průběžně dostavují k výkonu trestu obecně prospěšných prací, dalších přibližně 90 čeká na nástup. Zhruba polovina z nich má trest na horní hranici tedy 300 hodin,‘‘ uvádí místostarosta MČ Brno-Židenice Petr Kunc. Vysvětluje, že nejčastějšími důvody udělení trestu jsou řízení pod vlivem omamné látky, neplacení alimentů a drobné krádeže. Původní obavy o bezpečnost se zatím daří rozptýlit. ‚‚Neevidujeme žádné konflikty s občany,‘‘ řekl Kunc. ‚‚Tuto formu trestu není totiž možné uložit několikanásobnému recidivistovi nebo osobám s výrazným protispolečenským chováním,‘‘ dodává.

Na řadu přicházejí moderní mobilní aplikace

Odsouzení jsou v rámci svého trestu využíváni k úklidu veřejného prostranství. Díky mobilní aplikaci, kam mohou občané posílat své podněty k úklidu, jsou jednotlivá místa zobrazena na mapovém portálu. Úklid lze tak lépe plánovat a odsouzené kontrolovat. ‚‚Do budoucna bychom rádi využili jejich práce i při revitalizaci zeleně nebo likvidaci černých skládek či opuštěných zahrad. Rádi bychom také některého z odsouzených zaškolili na ovládání mobilního vysavače psích exkrementů, tzv. Otíka,‘‘ přál by si Kunc. Poukázal však i na limity. Rozsah možné pracovní činnosti je výrazně determinován vzděláním odsouzených a požadavkem na jejich bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Není tedy možné, aby například pracovali se stroji či řeznými nástroji. „Dalším problémem je, že nemají povinnost nastoupit v pravidelném režimu, na splnění trestu mají 2 roky a mohou v podstatě přijít kdykoliv. Nevíme tedy, kolik lidí nám, který den přijde, či zdali vůbec někdo“ dodal Kunc. I přesto je jejich práce v ulicích vidět.

Petr Kunc

místostarosta Brno-Židenice