Kunc: Věřím, že nový park odvede děti od počítačů do přírody

3. 9. 2015

Že pacienti židenické polikliniky ve Viniční ulici uslyší i bzukot včel z úlů, které za její budovu umístila městská část, už Brněnský deník Rovnost informoval. Kolemjdoucí ale zaskočí i jiné bzučení. A to z nového parku Bzzzukot, který v nevyužívaném sousedním areálu otevře některé atrakce ještě letos. 

S travnatou plochou v Líšeňské ulici, kde místní sportovce láká osm let skatepark, má vedení radnice velké plány. „Kromě sportovišť chceme lidem nabídnout i místo k setkávání nebo k pořádání koncertů a festivalů,“ popsal místostarosta městské části Petr Kunc území, které dělníci zpevní pro umístění pódia. 
Podle něj v Židenicích takové místo chybí. „Můžeme tam pořádat dětské dny nebo pálení čarodějnic,“ řekl Kunc. Ten doufá, že nový park odvede děti od počítačů do přírody. 

Už včera radnice navíc vypsala výběrové řízení na první z plánovaných atrakcí, které lidem v parku budou krátit volné chvíle. Zaplatí za ně šest milionů korun. „Parkourové hřiště i boulderovou stěnu chceme postavit ještě letos,“ nastínil Kunc. Na rozhodnutí stavebního úřadu o povolení lezecké stěny radnice ale stále čeká. Město totiž nevlastní všechny potřebné pozemky. 

Park Bzzzukot Brňanům přinese i ojedinělou novinku v podobě takzvaného pumptracku. Jde o speciální cyklistickou dráhu, která je plná nakloněných rovinek a terénních vln. „V Židenicích jsou zatím jednání o spolupráci na počátku. Předložili jsme jim teprve první návrh, který se ale všem líbil,“ sdělil Jaroslav Vašut z firmy Way to Nature, která trať připravuje. 
V minulém týdnu společnost získala ocenění na sportovním veletrhu v německém Fridrichshafenu. Zítra má Vašut o podobě atrakce za osm set tisíc korun znovu jednat s vedením městské části. 

Vedení radnice se při obnově areálu zaměří také na zvířata. Při biologickém průzkumu totiž ornitologové na místě objevili i vzácné ptačí druhy. „Křepelky patří mezi silně ohrožené a vlaštovky s rorýsi spadají do kategorie ohrožených druhů,“ zhodnotil Libor Opluštil z Českého svazu ochránců přírody. Doporučil proto, aby v novém parku byla pítka či biotop. 

Vodní prvek nakonec najde dvojí využití. O jeho stavbu se postará developerská společnost Avrioinvest. Nová vodní plocha bude zároveň i retenční nádrž pro bytové domy v sousední Šedové ulici, které plánuje firma do čtyř let postavit. „Součástí komplexu je i náměstíčko, které naváže na Bzzzukot. Celý projekt jsme pojali trochu jinak a chceme, aby novostavby lépe splynuly s okolím,“ upozornil za developera Ivo Sedláček. Zahájení stavby ale pozdržela zrušená aktualizace územního plánu. 

Nové či opravené parky se Brňanům otevírají i v jiných městských částech. Parkourové hřiště nedávno nabídli pro lidi v Kartouzské ulici v Králově Poli, boulderovou stěnu zase rozšířili v kníničském parku u řeky Svratky. Město pro své obyvatele spravuje víc než 160 hektarů parkových oblastí. 
Další přibude v městské části Brno-­sever. Tamní radní doufají, že už na jaře otevřou park v ulici Vyhlídka, kde lidé podle plánu můžou i grilovat. „Sice byly nějaké problémy s dokumentací k projektu, ale zatím počítáme s tím, že vše stihneme,“ přislíbil starosta Martin Maleček. 

Alžběta Nečasová

Zdroj: Brněnský deník, 3.9.2015, str. 3

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme