Kunc: Do obnovy veřejného prostoru zapojíme občany

9. 11. 2015

Odsouzené k veřejně prospěšným pracím využijí v městské části Brno-Židenice k revitalizaci veřejného prostoru. Rozhodli se tak navázat na projekt sousedského sázení Společenského centra Karas a pokračovat v něm i na dalších lokalitách. Pomoct jim v tom má i grant z Nadace Partnerství.

Princip spočívá v úpravě zeleně a veřejných prostor ve spolupráci radnice, lidí z okolí a odsouzených k veřejně prospěšným pracím,“ uvedl místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc. „Sousedé vytipují lokalitu, kde například bývaly květinové záhony či okrasné keře, odsouzení pak danou plochu v rámci výkonu trestu poryjí a vyplejí. Obec zakoupí sazenice, sousedé je zasadí a následně se o ně starají,“ dodává Kunc. V případě, že je potřeba sofistikovanější péče, je možné zapojit i židenickou příspěvkovou organizaci pro Správu zeleně a veřejných ploch.

Nápad, o který je zájem

Jak se ukázalo, projekt je pro občany atraktivní. Přicházejí od nich totiž podněty, kde by se dalo co zlepšit. Naposledy občané iniciovali úpravu veřejného prostoru podél železniční trati u ulice Kosmákova, který býval často terčem umisťování černých skládek. Proto radnice vítá možnost získání grantu z Nadace Partnerství, která podobné projekty podporuje. Peníze je tak možné získat na sazenice, nářadí, jejich dopravu nebo třeba na odborné poradenství.

V Židenicích úspěšně realizovali již tři podobné projekty. Jednalo se například o osázení nevyužívaných záhonů na Karáskově náměstí. Teď se chystají další. V tuto chvíli mají vytipovaných 6 míst v lokalitě Slívova/Markéty Kuncové/Svatoplukova. Plány osázení však nejsou nahodilé, radnice chce spolupracovat jak se zahradní architektkou, tak s lidmi, kteří na místě žijí. Podle Kunce, je totiž klíčové, aby se do zlepšení prostředí na sídlištích a úpravě veřejného prostoru zapojili i jejich obyvatelé.

Klára Pěknicová, krajská manažerka TOP 09

Brno, 9.11.2015

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme