Jak pejsek a kočička vařili na Bílé hoře

7. 2. 2011

Rekonstrukci a revitalizaci parku Bílá hora měly ve svých volebních programech všechny strany, kandidující v komunálních volbách v Židenicích. Toto území, čítající takřka 80ha, si jistě zaslouží pozornost. Krásný a jedinečný výhled, který z Bílé hory máme na celé město Brno, v novém územním plánu označený jako chráněný, ještě umocňuje potenciál, který tato lokalita má. S radostí tedy vítáme, že se radnice revitalizací parku snaží zabývat. Bohužel tyto snahy jsou vedeny více než nešťastně. Každý trochu informovaný občan by předpokládal, že bude vypsána architektonická soutěž, jednotlivé návrhy budou prezentovány, okomentovány a odborná porota vybere vítěze. Ne tak radnice. Její postup spíše připomíná onu známou pohádku o pejskovi a kočičce jak vařili dort. Každý občan, zastupitel či radní vznese svůj nápad co by tam nemělo chybět a nějaká nejmenovaná firma tyto nápady zapracuje do projektu. Nechme prozatím stranou, proč radnice důsledně nechce vypisovat výběrová řízení na projekty, co však stranou nelze nechat, je fakt, že takto „uvařený“ dort, byť obsahuje samé dobře míněné ingredience, nebude k jídlu. Pokud chceme abychom mohli být na naši Bílendu pyšní a aby investované peníze byly použity účelně, musíme vypsat soutěž, oslovit nejen architekty, ale i třeba studenty architektonických a stavebních škol. Je opravdu tak těžké zapojit do návrhu např. studenty Fakulty Architektury, aby v rámci svých semestrálních prací zkusili toto území vyřešit, vždyť tato mladá krev může přijít se spoustou dobrých nápadů, které by nás nenapadly. Jednotlivé studentské práce by potom byly vystaveny na radnici po dobu např. jednoho měsíce, kdy by se k nim občané mohli vyjádřit. Tyto návrhy by pak sloužili jako podklad pro skutečnou architektonickou soutěž. Součástí soutěže by mohl být i návrh rozhledny, která, pokud by byla zajímavě navržena, by se mohla stát novou ikonou Židenic. Věřím, že do soutěže by se rádi zapojili nejen architekti z naší městské části, ale i z celého Brna, neřku-li republiky. A co teprve kdyby radnice oslovila i jednoho dva architekty zvučnějších jmen, to teprve by u nás mohl vzniknout park, který by nám závidělo celé Brno. Místo toho však do jednoho hrnce naházíme lavičky, informační panely, památník a odpadkové koše, promícháme a budeme doufat, že z toho něco uvaříme.

Obvyklým argumentem je a bude, že není čas a nejsou peníze. Čas bychom si měli udělat, park tu bude na další desetiletí a je škoda rozhodnutí o jeho podobě uspěchat. A co se peněz týče, realizace návrhu, který bude pocházet z řádné soutěže rozhodně nebude dražší než u návrhu který si radnice uvaří sama. Spíše naopak, kvalitním projektem se dá ušetřit mnoho peněz při realizaci. A peníze na soutěž? Stačí když si pánové radní nebudou proplácet tisíce korun za benzín každý měsíc nebo schvalovat příspěvky na dovolenou pro sebe a své rodinné příslušníky. Za takto ušetřené peníze (cca 500.000,- Kč za volební období) bychom mohli mít nejen soutěž, ale i nové lavičky v celém lesoparku Bílá hora.
Petr Kunc

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOMORAVSKÝ KRAJ