10. 2. 2011

Neplacení nájemného je nepříjemný společenský nešvar. Tvrdý postup proti neplatičům obvykle naráží na obecně tradovaný, ale mylný názor, že většina z nich se do problémů s placením dostala omylem. Ve skutečnosti je tomu právě naopak, těch, kteří se do neschopnosti platit nájem dostali ne vlastní vinou, a kteří se snaží tuto situaci odpovědně řešit, je naprosté minimum. Ostatní jen parazitují na systému, který neumí, anebo spíše neuměl, problémy s neplatiči pružně řešit. 

V komisi bydlení jsem již druhé volební období a za tu dobu jsem se setkal jen asi se třemi případy, kdy nájemce přišel před zasláním výpovědi, aby svou situaci s radnicí řešil. Drtivá většina ostatních prostě nájemné nezaplatí, doporučené dopisy nepřebírá, na výzvy nereaguje. Obvykle je z letargie nevyvede ani zaslaná výpověď soudu. Teprve dopis od exekutora je donutí nájemné uhradit. A nastává kolotoč výmluv a proseb o zpětvzetí výpovědi z nájmu. Je zajímavé, že v této chvíli obvykle dlužník uhradí celou dlužnou částku včetně úroků a poplatků v hotovosti na pokladně, ikdyž se často se jedná o desetitisíce korun. To poněkud narušuje představu finanční tísně, pro kterou nebylo možné nájemné hradit včas a spíše to ukazuje na nechuť či neochotu jej hradit. Za dobu, co jsem členem bytové komise, jsme takových případů řešili desítky. Není-li proti neplatičům včas a tvrdě postupováno, začne se tento nešvar lavinovitě šířit. Proč mám já každý měsíc platit, když vedle problémový soused dlouhodobě neplatí a stejně s ním nikdo nic nezmůže. Za ty roky co tyto problémy v komisi řešíme, jsme naštěstí dosáhli toho, že naše MČ má v rámci Brna jeden z nejmenších podílů neuhrazeného nájemného. Proti neplatičům zasahuje komise tvrdě a tento postup budu v komisi i nadále hájit. To ale neznamená, že bychom už nikomu nedali šanci se napravit. Začne-li dlužník s radnicí komunikovat, uzná li své dluhy a uhradí-li je včetně penále a soudních výloh a je li to jeho první prohřešek, může být výpověď z nájmu vzata zpět. Samozřejmě že nová smlouva už je jen na dobu určitou (1rok) a jakýkoliv další prohřešek je pak už jednoznačným důvodem smlouvu neprodloužit. 

A takový příklad na závěr, jeden nejmenovaný nájemce nebytových prostor dlouhodobě neplatil nájem, po zaslání několika urgencí, výpovědi i rozsudku soudu se ozval s mnoha měsíčním zpožděním se srdceryvným dopisem. Složitá ekonomická i rodinná situace mu nedovolila hradit nájemné včas (a asi ani reagovat na doporučené dopisy). Komise doporučila a rada rozhodla dát mu ještě šanci, uhradí-li veškeré dlužné nájemné včetně soudních výloh, odpustí se mu penále, které by pro něj bylo patrně likvidační. Dokonce mu byl i snížen nájem! Zdálo by se, že jsme vyšli nájemci více než vstříc a on si příště dá pozor a bude si toho vážit. Omyl. Po třech měsících jsme jej měli na komisi bydlení opět na pořadu dne. Dotyčný nájemce zase dál nehradí nájemné… Teď už došla trpělivost všem, předchozí usnesení bylo revokováno a komise jednohlasně doporučila radě vymáhat všechny dlužné částky včetně úroků z prodlení. Tento příběh jen demonstruje, že ten kdo je zodpovědný a dostane se do problémů, umí je řešit včas, ti nezodpovědní problémy neřeší, řešit nechtějí a byť jim stokrát pomůžete, po stoprvní opět nezaplatí.

Petr Kunc

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme