Blýská se na lepší časy?

Obchvat Maloměřic a Obřan

12. 2. 2014

Městská část Maloměřice a Obřany je jako každá okrajová část Brna zatížena tranzitní dopravou z příměstských sídel. Žhavé téma, neboť vzhledem k charakteru rozmístění osídlení a zejména tvaru okolní krajiny, celá léta nebylo možné dojít ke shodě, kudy obchvat vést. Po mnoha letech se podařilo dnešní koalici KDU-ČSL, ČSSD a TOP09 dosáhnout shody a otevřít tím cestu k dalším krokům. Načrtnutá trasa (viz obrázek) je vizí do budoucnosti, neboť dopravní priority města Brna odsouvají jakékoliv realizační kroky na dobu tak za 10-15 let. Navrhovaná trasa obslouží nová zastavěná území, tak jak jsou již plánována v územním plánu. Propojení směrem na silnici Lesná – Soběšice a na druhou stranu propojení na plánovaný velký městský okruh umožní rychlý průjezd ze severu Brna do velkých průmyslových zón jako je Černovická terasa nebo průmyslová zóna při výpadovce na Vídeň, či Brno-Blučina.

Nejchoulostivější a také nejsložitější a nejnákladnější částí plánované dopravní spojnice je překročení údolí řeky Svitavy. Známe dobře toto údolí, po levém břehu řeky vede populární cyklostezka, TOP 09 prosadila vybudování cesty pro pěší na pravém břehu Svitavy. Toto údolí je snadno dostupným výletním místem pro mnoho obyvatel města Brna. Bude tedy velkou výzvou nalézt šetrné řešení, které co nejméně naruší dnešní oddychový ráz údolí. To bude úkolem těch, kdo budou sedět v zastupitelstvu v letech případné realizace, aby dobře pohlídali parametry řešení.

Zuzana Kyliánová, zastupitel a radní Maloměřice a Obřany

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOMORAVSKÝ KRAJ