Straka: Koalice Brna-střed opakovaně porušuje zákon

27. 4. 2015

Hlavním slibem koalice Žít Brno, ANO 2011, KDU-ČSL a Strany zelených bylo, že radnice Brno-střed bude transparentní a otevřená občanům. Ve skutečnosti vedení radnice denně porušuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Nejen, že nebyla k 1. březnu zveřejněna výroční zpráva za rok 2014, radnice nezveřejňuje ani samotné vyřízené žádosti o informace, k čemuž má podle zákona dojít do 15 dnů od poskytnutí informací. 

 Opakované porušování zákonů České republiky radniční koalicí Brno-střed už nikoho nepřekvapuje. Obzvláště smutným příběhem je chování některých koaličních radních a zastupitelů, kteří v roli občanských aktivistů hojně zákon "stošestku" využívali či nadužívali jako bič na úřady, neváhali opakovaně podávat na město Brno žaloby k soudu, a v médiích se pohoršovali nad tím, když jim nebyla dodána informace dle zákona. Nyní, Matěj Hollan, Svatopluk Bartík, Michal Závodský, Jan Hollan..., v roli dobře placených politiků za hnutí Žít Brno a Stranu zelených se usadili ve vedení radnic, a jako poskytovatelé povinných informací najednou svoji někdejší modlu odhodili. Pošlapali vlajku, pod kterou na podzim dobyli radnice, a sami denně porušují stejný zákon, kterého se celá léta dovolávali. Prostě, z kazatelů vody se stali nyní pijani vína,"  sdělil Bohumil Straka, předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed.

 Ještě horší je snaha radnice Brno-střed o zamaskování porušování zákona manipulacemi s oficiálními povinně zveřejňovanými dokumenty. V pátek 24. 4. 2015 ráno byla na radničních internetových stránkách zveřejněna výroční zpráva za r. 2014, aby byla uspokojena média. Ve skutečnosti se však jednalo jen o nastrčenou výroční zprávou zpracovanou městem Brnem a nikoliv Městskou částí Brno-střed (www.stred.brno.cz/file/6958). Poté, co byl odpoledne rozeslán program nadcházejícího kontrolního výboru, z něhož vyplývalo, že se bude porušením zákona č. 106 důkladně zabývat, byla tato zpráva opět stažena.

Členové hnutí Žít Brno byli dříve známí svojí chvályhodnou snahou uznat, transparentně zveřejnit a vysvětlit svoje přešlapy dříve, než to začaly řešit média, např. i v případě porušení volebního zákona, kdy jejich dva kandidáti neměli trvalé bydliště v MČ Brno-střed, ve které kandidovali. Je znepokojující, že to v politice dopracovali tak daleko, že se nyní uchylují k machinacím s oficiálními povinně zveřejňovanými dokumenty MČ Brno-střed, aby zakryli, že porušují zákon,‘‘ uzavřel Straka.

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme