× Pohněme s tím. Společně!

Opozice: Nové vedení Brna-středu ochromilo radnici

9. 2. 2015

Úřad je ochromen. Kupí se přehmaty a panuje nedobrá atmosféra. S takovou kritikou nového vedení radnice Brna-středu přišel zastupitel opoziční TOP 09 a předseda kontrolního výboru zastupitelstva Bohumil Straka. Představitelé městské části kritiku odmítají. Tvrdí, že se naopak snaží dát dohromady úřad rozložený za vlády předchozího vedení.

Podle Straky nezvládá svoji práci starosta Martin Landa z Žít Brno. Ten vykonává práci tajemníka v době, kdy radnice tajemníka nemá a jeho zástupce je nemocný. „Mezi zaměstnanci vládne nejistota. Někteří odcházejí sami, někteří jsou odejiti," řekl Straka. Ti úředníci, kteří mají s vedením radnice problém, se ovšem podle něj bojí mluvit.

Straka zdůraznil, že radě by s vedením úřadu měla pomáhat organizační a legislativní komise, kterou svolává a řídí uvolněný radní Svatopluk Bartík. „Ale ta se čtyři měsíce od voleb nesešla. Přitom mohla třeba zamezit schválení nezákonných odměn zastupitelům," řekl.

A ani s jinými komisemi to údajně není o moc lepší. „Sešly se poprvé v posledních čtrnácti dnech. To už teď znamená průtahy v různých žádostech občanů. Agenda k vyřizování se totiž nahromadila," vadí Strakovi.

Řízení úřadu se nelíbí ani bývalému starostovi a zastupiteli opoziční ODS Liboru Šťástkovi. „Rada bez komisí může zasedat. Ale je paradoxní, že současná koalice vznikla s heslem transparentnosti, chtěla vše projednávat pokud možno s občany a nakonec to nedělá ani ve svých orgánech," poznamenal Šťástka.

Starosta Landa kritiku odmítá. „Ano, nemáme tajemníka, jehož odchod podepsal minulý starosta Šťástka. A je pravda, že nemám tolik času na naplňování bodů našeho programu. Ale s pomocí organizačního odboru radnice a vedoucích odborů není vedení úřadu něco, co bych nezvládal. Většinou se jedná o podepisování dovolených a řešení dalších technických věcí," zdůraznil starosta.

Zaměstnanci podle něj neodcházejí kvůli strachu z vedení radnice. „Někteří utekli ještě před naším nástupem. A pak odešli někteří nespokojení s reorganizací práce," řekl Landa.

Dodal, že práce komisí je v pořádku. „To, že nějaký čas trvalo jejich ustavení je myslím obvyklá věc po každých volbách," poznamenal Straka.

Problém nevidí ani šéf organizační komise Bartík. „Komise už svolaná byla. Měl jsem ale zdravotní problémy já i místopředsedkyně Michaela Dumbrovská, takže se sejdeme ve středu. Na tuto komisi navíc chodí méně materiálů než na jiné. Doposud na nás čeká jediný," řekl Bartík. Dodal, že současná koalice naopak napravuje rozklad úřadu z minulých let.

I podle něj je obvyklé, že novým koalicím trvá déle ustanovení komisí.

S tím ale nesouhlasí starosta Řečkovic a Mokré Hory Marek Viskot. „U nás mají komise za sebou už druhé zasedání. Poprvé se sešly už před Vánoci," poznamenal. V jeho městské části ovšem nová koalice vznikla jen doplněním té staré o jednu stranu.

Jenže Brno-střed pokulhává i za takzvanou velkou radnicí, tedy Brnem. Tam vládne stejná nová koalice. „Komise se poprvé sešly do poloviny ledna," upozornil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Rozhovor s Bohumilem Strakou k dané problematice zde.

brnensky.denik.cz

Volby: