Díky TOP 09 radnice zavádí videopřenos ze zastupitelstva

11. 5. 2015

Opoziční TOP 09 před rokem prosadila jmenovité elektronické hlasování a nyní i internetový videopřenos ze zastupitelstva. Jednání zastupitelů tím bude odpovědnější, otevřenější, transparentnější, a veřejná kontrola bude mnohem komfortnější pro občany i média.

‚‚Transparentní radnice byla vždy jednou z priorit TOP 09 Brno-střed. Celé minulé volební období jsme se snažili zpřístupnit jednání zastupitelstva i těm občanům, kteří se z jakýchkoliv důvodů nemohou zúčastnit osobně. Před rokem se nám podařilo na druhý pokus prosadit elektronické hlasovací zařízení, díky kterému je možné snadno zjistit, jak který zastupitel hlasoval. Chtěli jsme i video z jednání zastupitelstva, avšak to se nám z opozičních lavic tehdy prosadit nepodařilo,‘‘ sdělil Bohumil Straka, předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed.

Koaliční smlouva Žít Brno, ANO 2011, KDU-ČSL a Strany zelených slibovala internetové video z jednání ZMČ Brno-střed. Protože však vládnoucí radniční koalice nepodnikla jediný krok k realizaci, TOP 09 zajistila videopřenos z dubnového zastupitelstva sama svépomocí na webu www.sledujbrno.cz . Sledovanost jen potvrdila, že o živý přenos je zájem.

Přítomní si mysleli, že je to Apríl, když Bohumil Straka 1.4.2015 na zasedání zastupitelstva oznámil, že začíná historicky první viodeopřenos Brna středu. Internetový přenos se zástupcům TOP 09 podařilo realizovat s minimálními zdroji a prakticky přes noc. ‚‚Záměr vyšel, koalice se opravdu chytla za nos, a my jsme pak rádi nabídli pomocnou ruku a předali šikovným úředníkům IT odboru naše know-how s technickým řešením,‘‘ upřesnil Straka.

Videopřenos zastupitelstva 13. 5. 2015 tak bude již v oficiální radniční režii. Video bude k dispozici občanům i v dalších termínech, a to: 24. 6., 16. 9., 21. 10., 25. 11. a 16. 12. 2015 vždy od 16 hodin. ‚‚Je to potěšitelný příklad toho, že s pomocí veřejného tlaku lze i z opozičních lavic leccos užitečného prosadit,‘‘ uzavřel Straka.

Klára Pěknicová, krajská manažerka

Volby: