9. 11. 2015

Marně čekají nájemníci na opravu obecních bytů a školáci na potřebné investice do škol. Jak vyplývá z výsledků hospodaření za 3. čtvrtletí, peníze na to v rozpočtu jsou, stamilióny leží ladem na účtech. Vedení radnice je ale není schopné použít, přestože disponuje největším počtem uvolněných politiků ze všech radnic v celé ČR.

Obyvatelé Brna-střed byli před rokem ujišťování volebními sliby vítězného hnutí, že "Hůř už to nejde", že "Vytvoříme strategii bydlení v obecních bytech, která bude obsahovat koncepci modernizace", a že "Budeme řádně spravovat a udržovat bytový fond". Po roce vládnutí se však ukazuje pravý opak,“ uvedl Bohumil Straka předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed. '„Ačkoliv má vedení radnice v hotovosti na účtech bezmála čtvrt miliardy vybraných na nájemném a určených na opravu obecních bytů, které jsou ihned k dispozici, tak do opravy a údržby bytových domů dalo za první 3 čtvrtletí jen 103 miliónů. To je pouhých 37,97% z 272 miliónů plánovaných v rozpočtu na r. 2015,“ dodává Straka. Bohužel váznou i opravy mateřských a základních škol, přičemž radniční koalice prakticky ignoruje dotace z EU, ČR a MMB a na rozdíl od ostatních brněnských městských částí je téměř nevyužívá.

Zatímco investice jsou dle jasných čísel v hospodářské zprávě za 3. čtvrtletí 2015 katastrofálně nízké, tak některé provozní náklady naopak dosáhly či přesáhly 100 % a prostředky byly vyčerpané již v létě. Hrozí tak, že např. nebude na zimní údržbu komunikací a chodníků. „Celkově považuji hospodaření MČ Brno-střed za nemorálně neodpovědné. Vedení radnice bych doporučil více a efektivně investovat do bytů a škol a snížit některé provozní náklady,“ uzavřel Straka.

Klára Pěknicová, krajská manažerka TOP 09

Brno, 9.11.2015

Přílohy
XLSX Plán výnosů a nákladů VHČ na rok 2015 - měsíc září.xlsx (16.3 kB)
Štítky
Osobnosti: Bohumil Straka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme