Vít: Participativní rozpočet a zapojení veřejnosti

4. 2. 2021

Od roku 2017 je v rámci města Brna každým rokem realizována soutěž o získání finančních prostředků z participativního rozpočtu, označovaná jako projekt Dáme na vás. Podstatou celého projektu je, že každý obyvatel města Brna (osoba starší 15 let, která se v Brně zdržuje) může podat návrh na provedení příslušného záměru. Pokud tento záměr získá dostatečnou podporu, postoupí do závěrečného hlasování, které probíhá zpravidla v měsíci listopadu příslušného kalendářního roku. Pro letošní rok již byla výzva schválena Radou města Brna, kdy na vítězné projekty bude rozdělována částka v celkové výši 35 milionů Kč. Termín podání žádostí je do 15. 5. 2021 a stejně jako v minulých letech platí, že maximální částka na jeden návrh (projekt) činí 3 mil. Kč.


Jak již bylo v předchozích číslech ŘEČI několikrát uvedeno, je naše městská část je v posledních letech velmi úspěšná – v roce 2019 získala podporu akce Nová krytá sportovní hala v Řečkovicích, v loňském roce dokonce projekty dva – Řečkovický HRáj a ZAMILEC – dětské hřiště a sportoviště. Oba zmíněné projekty však obdržely i hlasy záporné, projekt ZAMILEC dokonce nejvíce hlasů ze všech projektů, které uspěly. Obzvláště na sociálních sítích pak téma tohoto projektu rezonovalo poměrně hodně – celá řad z Vás se vyslovovala poměrně kriticky až negativně, a to zejména ve smyslu zachování neporušeného, klidného a krajinného rázu této lokality. Důvodem může být nepochybně i skutečnost, že se jedná o projekt Participativního rozpočtu, jehož podstatou je poměrně výrazná medializace, propagace a reklama (celkem logicky, pokud se má rozhodnout na základě hlasů občanů, resp. obyvatel města).


Na druhou stranu, zpracování projektové dokumentace na akci Zamilovaný hájek – I. a II. etapa, jejíž zadání (nejprve ve formě ideové studie) bylo prezentováno v ŘEČI v září 2018, se s odezvou (myšleno případnou negativní, v duchu odezvy na projekt ZAMILEC) nesetkalo téměř vůbec.


Domnívám se, že důvodem může být míra informovanosti. Zatímco v případě projektu ZAMILEC, který je součástí participativního rozpočtu, se celá řada z Vás s danou akcí seznámila, resp. se o ní dozvěděla a následně reagovala (ať už pozitivně či negativně), pro zpracování projektové dokumentace ze strany městské části platí spíše opak. Jsem toho názoru, že o akcích, které mají vliv na okolí, ve kterém žijeme, by měla široká veřejnost být nejen informována, ale měla by mít možnost se do rozhodování o těchto projektech přímo zapojit. Protože právě na základě takového zapojení lze dosáhnout uspokojivého společného cíle, kterým je třeba výsledná podoba revitalizace parku na Palackého náměstí.
Jisté je, že projekt ZAMILEC bude realizován, a to prostřednictvím Kanceláře participace Magistrátu města Brna, což v žádném případě nerozporuji a ani nijak nezpochybňuji podporu, kterou projekt získal. Podmínkou realizace je nicméně koordinace s městskou částí (více o podmínkách projektu lze zjistit na https://damenavas.brno.cz/). A to je přesně ten moment, kdy lze vznést i Vaše případné připomínky. Pokud nějaké máte, neváhejte je sdělit na e-mailovou adresu ondraone@centrum.cz.

Ondřej Vít, zastupitel MČ Brno-Řečkovice

Komentář z řečkovického zpravodaje ŘEČ

Štítky
Osobnosti: Ondřej Vít
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme