16. 12. 2013

Na zasedání zastupitelstva městské části Brno-Černovice byli ve čtvrtek na návrh opoziční ČSSD odvoláni oba zástupci TOP 09 v radě městské části: místostarosta Ladislav Kotík a radní Daniel Smrček. Stalo se tak nejen hlasy opozičních zastupitelů, ale i koaličních partnerů z ODS a Věcí veřejných a to přesto, že nebyla oficiálně vypovězena koaliční smlouva. „Oficiálním zdůvodněním odvolání místostarosty Kotíka bylo nutnost šetřit v rozpočtu,“ říká Daniel Smrček a doplňuje: „My jsme si ovšem jisti, že se jedná pouze o zástěrku, která má zakrýt skutečné převzetí moci koalicí ODS a ČSSD“.
Místostarosta Ladislav Kotík byl odpovědný za oblast veřejných zakázek a informatiky. „Veřejné zakázky jsme díky zveřejňování na internetu otevřeli všem zájemcům a ušetřili tak městské části ročně stovky tisíc korun,“ říká Ladislav Kotík. Zdůvodnění odvolání místostarosty nutností šetřit zpochybňují například i to, že jen v letošním roce místostarosta Kotík předkládal do rady asi třikrát více materiálů než jeho kolega z ODS.
Také v oblasti tisku a informací se podařilo vytvořit moderní webové stránky i barevnou podobu zpravodaje městské části. „Webové stránky jsem díky zkušenostem s programováním vytvořil sám a jejich vznik a údržba nestála radnici ani korunu,“ dodává Ladislav Kotík. V lednu 2011 navštívilo stránky městské části 1846 návštěvníků, v říjnu 2013 to bylo již 4317 návštěvníků.
Bývalá pravicová koalice v Brně-Černovicích se v minulosti shodla na většině otázek a podařilo se jí plnit velkou část volebního programu. Přesto TOP 09 měla pravidelně výhrady především vůči volnějšímu výkladu pravidel a kritérií při přidělování bytů, aktualizaci žádostí a neexistenci koncepce v investiční oblasti. „Bohužel o odlišných názorech se většinou v koalici nevedla diskuze a menšinový názor byl na zasedáních rady jednoduše přehlasován,“ popisuje atmosféru v koalici Daniel Smrček.
Podporou menšinové rady, ve které má většinu ODS, se dle názoru TOP 09 stala ČSSD neoficiální součástí nové koalice a bez její podpory nebude moci rada prosadit v zastupitelstvu své kroky. TOP 09 v Černovicích plánuje být i nadále aktivní. „Jsme připraveni být jedinou opoziční silou, která bude hlídat kroky velké koalice a sledovat, zda námi zavedené kroky budou zachovány,“ dodává Ladislav Kotík.