Uskupení Společně pro Černovice chce vyhrát volby

19. 3. 2018

Pilíře svého programu, který chce realizovat v příštích čtyřech letech v městské části Brno-Černovice, a první desítku svých kandidátů dnes představilo nově vzniklé uskupení Společně pro Černovice.

Kandidovat v komunálních volbách nezávisle, bez podpory politických stran a sesbírat místo toho podpisy od svých spoluobčanů, se rozhodla v Černovicích skupina lidí, která se již dříve aktivně zajímala o dění ve svém okolí. Někteří z nich jsou v současnosti zastupiteli, další se již několik let různými způsoby snaží změnit věci v Černovicích k lepšímu.

„Potkali jsme se, protože nás baví či trápí stejné věci, a myslíme, že má smysl je dělat společně. Odtud plyne i název, který jsme zvolili. Chceme dokázat, že každý může vyjít ze své „bubliny“ a že pro městskou část je důležitější spojit síly než dokazovat, která politická strana má největší moc,“ říká lídr kandidátky Ladislav Kotík.

Ladislav Kotík

Druhou osobností na kandidátce je Jitka Silárszká, která se také zasloužila o vypsání soutěže na kvalitní návrh sídliště na Kaménkách. Je také zakladatelkou rodinného centra Rolnička, které se rozrostlo natolik, že jej pod svá křídla převzalo CVČ Helceletka. „Je pro mne důležité, aby se v Černovicích dobře žilo všem věkovým kategoriím, a necílilo se pouze na nejmenší či nejstarší obyvatele. Je nutné plánovat koncepčně a propojovat věci dohromady. Žijeme tu přece společně,“ konstatuje Jitka Silárszká.

Společnou práci mají lidé z tohoto uskupení již vyzkoušenou. Velká část z nich ve volném čase pořádá komunitní akce pro děti i dospělé, jako jsou jarmarky, dětské dny či besedy, pod hlavičkou neziskového spolku Černovické sdružení. Z potřeby starat se o své okolí vyplynuly i další snahy: „Již několik let se zapojujeme do akce Ukliďme Česko,“ doplňuje Miroslav Jursa,. „Poprvé nás bylo patnáct a od té doby počet účastníků, kterým není jedno, jak to kolem nich vypadá, stále roste. Uklízíme ale i mimo tuto akci, každoročně například čistíme břehy i koryto řeky Svitavy.“  Kandidátka Společně pro Černovice se snaží skutečně spojovat, proto se na ní objeví členové TOP 09, Zelených a nezávislé osobnosti.

Hlavní témata, která chce Společně pro Černovice prosazovat, navazují na předchozí aktivity a rozvíjejí je. Dají se shrnout do pěti oblastí: Plán pro Černovice, Černovice bez bariér, Zdravé Černovice, Otevřený a efektivní úřad a Doprava. Zárukou pro jejich realizaci je rovněž odbornost kandidátů, kteří mají dlouhodobé zkušenosti z politiky, soukromého sektoru i veřejného života.

Společně pro Černovice

V Brně dne 19. března 2018