Miroslav Kalousek v Brně aneb s jordánským králem „U kalicha“

Poslední květnový den letošního roku se v brněnském pavilonu Anthropos uskutečnilo setkání několika desítek členů a příznivců Jihomoravské organizace TOP 09 s 1. místopředsedou TOP 09, Miroslavem Kalouskem, a to za účasti Karla Raise, rektora VUT Brno a kandidáta TOP 09 v nadcházejících senátních volbách, jakož i poslanců Jaroslavy Schejbalové a Jana Husáka. Téměř dvouhodinovou diskusi, kterou Miroslav Kalousek zahájil krátkým vystoupením k aktuální politické a ekonomické situaci a nadcházejícím senátním a krajským volbám, moderoval Jan Vitula, krajský předseda a lídr TOP 09 do krajských voleb.

Složení účastníků, mezi kterými byli i podnikatelé a zemědělci, dávalo tušit směr, kterým se bude ubírat diskuse s Miroslavem Kalouskem. Dotazy na proexportní politiku vlády, byly střídány dotazy na čerpání evropských fondů a na čerstvou novinku – zrušení tzv. „zelené nafty“ pro zemědělce. Samozřejmě došlo i na daňové zatížení podnikatelů a velkorysé nákladové paušály. Tazatelé sice ne vždy se všemi Kalouskovými názory a odpověďmi souhlasili, nicméně proti jeho brilantní a racionální argumentaci nemohli nic namítat. Nechyběly ani dotazy na postoj Miroslava Kalouska k aféře Davida Ratha.

Na závěr diskuse nemohl v metropoli Jižní Moravy nepadnout dotaz na ohlášené zavedení spotřební daně na tichá vína. I zde bylo podáno jasné a racionální zdůvodnění, vycházející z programu strany a jejího hodnotového desatera. Ujištění Miroslava Kalouska, že tento krok a jeho důsledky nejsou a ani nebudou namířeny proti našim pěstitelům vína, ale především proti dovozcům levných „krabicových“ zahraničních vín, a slib, že konečnou verzi této daně přijede vyhlásit právě do Brna, vyvolaly spontánní potlesk celého auditoria.

Setkání s Miroslavem Kalouskem, pak bylo korunováno jeho vzpomínkou na jednání se současným jordánským králem v roce 1997, vyvolanou jedním z diskutujících, Naserem Oweisem, členem RV TOP 09 Brno-město, původem z Jordánska.