Město Brno toleruje selhání soudní moci

21. 3. 2016

Město Brno je nebo bylo účastníkem 63 soudních řízení trvajících déle než osm let. Přestože město Brno má právní nárok na náhradu škody v penězích, vymáhalo ji jen v jednom z případů. Valná většina nároků tak již byla promlčena.

Předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-Bohunice Michal Kincl (TOP 09) tak zjistil, že město samo sebe ochuzuje o náhradu nemajetkové újmy, která se může pohybovat v řádu statisíců korun v každém jednotlivém případě. „Město Brno pouze přihlíží fatálnímu selhání státu, když se nezabývá soudními průtahy u případů nevyřešených od devadesátých let minulého století. Zároveň ale porušuje zákon o obcích, podle kterého je povinno vymáhat svoje nároky,“ vysvětluje Michal Kincl, člen zastupitelstva Brno-Bohunice TOP 09. 

Na základě aktivní činnosti Michala Kincla vyzvalo zastupitelstvo MČ Brno-Bohunice město Brno k provedení kontroly. Podnět však byl MČ vrácen pro formální nedostatky a nápravou protiprávního stavu se zatím město nezabývá. „Tento způsob řešení problémů mě vždycky zvedá ze židle. Město Brno se krátí o dodatečné finanční prostředky, které nejsou zanedbatelné výše a daly by se jistě dobře využít pro zkvalitnění života v Brně,“ dodává Michal Kincl.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, tel.: 732 550 932, email: andrea.smolkova@top09.cz

V Brně 21. 3. 2016      

Štítky
Osobnosti: Michal Kincl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme