Matonohová: Nedobré řešení pisáreckého trychtýře

V srpnu 2012 byla v MF Dnes a na portálu brno.idnes.cz zveřejněna informace o rozhodnutí města Brna, jak bude vyřešeno rozšíření velmi obtížně průjezdného dvouproudého úseku městského okruhu mezi Pisáreckou křižovatkou a královopolskými tunely. Mylně byla uvedena informace, že rozhodnutí schválili zastupitelé.

17. 9. 2012

„O tom, že z rozpočtu města Brna bude vyčleněno 370 miliónů Kč, rozhodla Rada města Brna, složená výhradně ze zástupců velké koalice, tedy ODS a ČSSD,“ uvedla Irena Matonohová, zastupitelka města Brna za TOP 09.

Radní dostatečně nevysvětlili, proč vybrali z nabízených řešení to finančně i časově náročnější, a to se zaústěním tramvajových kolejí do skály pod Wilsonovým lesem. „Proč radní nezvolili rovněž uvažovanou variantu s dvouúrovňovými silnicemi nad sebou, každé patro pro jiný směr,“ ptá se Matonohová.

Investice koalicí ODS a ČSSD prohlasované varianty je odhadována na 3 miliardy Kč. „Po zkušenosti se stavbou právě dokončených královopolských tunelů lze i zde předpokládat, že konečná cena díla bude nakonec rovněž výrazně vyšší,“ obává se Matonohová. Není tedy divu, že projekt zbrzdilo ministerstvo dopravy, které jej označilo za naddimenzovaný a postrádající ekonomickou efektivitu. „Je zarážející, že se o takto důležitých záležitostech, které se týkají všech občanů Brna a zejména jejich peněz, kterých nyní opravdu není nazbyt, nevede otevřená diskuse,“ uzavřela Matonohová. Je také s podivem, že radní našli na stavbu bez větších problémů namísto pro rok 2012 plánovaných 20 miliónů hned 370 miliónů Kč, přičemž desetitisíce škrtají a bojují na jednání zastupitelstva za (malé) škrty do krve.

Na dokreslení zvláštního rozhodování současné koalice uvádíme, že nyní radní škrtli z rozpočtu 150 tisíc za celoroční členství a propagaci vily Tugendhat ve svazku obcí UNESCO, ale obratem prakticky tytéž finanční prostředky věnují soukromému subjektu na financování jednorázové akce – dvoudenní prezentaci vily v České národní budově v New Yorku…

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme