Magistrátní koaliční dvojčata potápí brněnskou kulturu

5. 12. 2011

Na listopadovém jednání Zastupitelstva města Brna ujišťovali hlavní činitelé vládnoucí koalice ČSSD a ODS, že škrty v kultuře ve výši 20% jsou nesmysl a že tato myšlenka už dávno neplatí. Stačilo jen několik dní, abychom se přesvědčili, že nemluvili pravdu.
„Předložený návrh rozpočtu města Brna pro rok 2012 nás nemile překvapil. Některé divadelní scény skutečně dokázaly po tlaku opozice a odborné veřejnosti vyjednat jen 5% snížení, ale zůstala spousta institucí, které budou muset ušetřit zmíněných 20% nebo dokonce i více,“ podivuje se Irena Matonohová, zastupitelka města Brna za TOP 09.
Nejvíce budou zasaženy: Knihovna Jiřího Mahena, Muzeum města Brna, Divadlo Radost, Hvězdárna a Planetárium, Dům umění města Brna.
Krátilo se skutečně zvláštně, a to podle rovnice – čím více od města dostávám, tím méně musím šetřit.
V číslech:
3 divadla + Filharmonie: Rozpočet 530 mil. Kč, krácení 25 mil.
Výše uvedených 5 organizací: Rozpočet 120 mil. Kč, krácení 27 mil.
Zvláštní matematika… Nepodložená ničím. Analýzy nejsou, vysvětlující informace opozici a občanům vágní. Poradní sbor pro kulturu rozprášen.
Právě pro prvně jmenovanou organizaci, Knihovnu Jiřího Mahena, je tato situace zničující. Okamžitým důsledkem těchto smrtících škrtů bude zkrácení výpůjční doby a zrušení 2 poboček – v Líšni a v Chrlicích. A tím to zřejmě, bohužel, neskončí. „Je naprosto nepochopitelné a nepřijatelné, že vládnoucí duo v Brně činí první krok k devastaci čtenářstva právě v nynější době, kdy je potřeba naopak čtenáře (zejména mladé) ke čtení přitáhnout,“ prohlásila Matonohová. Občané Brna by měli být co nejvíce vzdělaní a sečtělí. Namísto propagace a podpory dostává KJM nůž do zad.
Nejsmutnější je zjištění, že se bere jen příspěvkovým organizacím, zatímco městské společnosti dostanou stejně peněz jako letos nebo dokonce více. Je evidentní, že přes proklamace o nutnosti šetření všude, současná vládnoucí koaliční dvojčata evidentně kážou vodu, ale pijí víno. „Koalice si popletla jánošíkovské, brněnští radní berou chudým a dávají bohatým,“ glosovala Matonohová.
Typickým je také fakt, že současná koalice s opozicí ohledně rozpočtu nekomunikovala a nedovolila o možnostech a způsobech šetření jednat dostatečně předem na listopadovém zastupitelstvu. Proklamace o možnosti opozice vyjadřovat se na komisích a výborech neplatí, neboť ty jsou prakticky nulové. Opoziční protinávrhy jsou neprohlasovatelné, protože jak ve finančním výboru, tak i ve všech ostatních komisích má koalice většinu (a beze zbytku ji využívá).
TOP 09 proto vypracovala a předloží na jednání prosincového zastupitelstva alternativní návrh rozpočtu, který respektuje to, o co má jít především a co koalice proklamuje pouze ústně: „Na šetření se musí podílet skutečně všichni,“ uzavřela Matonohová.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme