Kmotrovská koalice ustupuje tlaku koalice

7. 11. 2011

Před 2 týdny jsme společně za kluby TOP 09, KDU-ČSL a SZ vystoupili proti chystaným nekoncepčním a neuváženým krokům v oblasti kultury v Brně.

„Nyní mohu s radostí konstatovat, že naše společné vystoupení mělo úspěch. Radní za ODS a ČSSD nakonec pod tlakem opozičních zastupitelů i význačných osobností kulturního života rozhodli, že operní soubor Janáčkova divadla má i v případě divadelní uzávěrky fungovat dál,“ uvedla Irena Matonohová, zastupitelka ZMB za TOP 09.

Je dobře, že špatné manažerské rozhodnutí ředitele Národního divadla o rozpuštění operního souboru Janáčkova divadla nakonec neprošlo.

Byly také staženy výpovědi pro 51 zaměstnanců z dílen a krejčoven. Je to správné rozhodnutí, protože finanční přínos avizovaného řešení, tj. externí výroby, je silně diskutabilní.

Nutnost šetřit samozřejmě v současné situaci uznáváme, avšak je smutné, že si kmotrovská koalice ODS a ČSSD pro škrty v rozpočtu jako obětního beránka vybrala zejména kulturní instituce a nesnaží se hledat úspory v jiných oblastech. Přitom nedisponuje relevantními analýzami, jak dané organizace, do nichž město Brno finančně přispívá, hospodaří.

„Jako znepokojivý lze např. hodnotit fakt, že vyhodnocení auditu v Národním divadle se protáhne až do února 2012, ale zejména tu skutečnost, že tento audit provádí magistrát,“ podivuje se Matonohová. „Podle našeho názoru má smysl pouze externí, skutečně nezávislý audit,“ doplnila Matonohová.

„Jako opozice musíme tedy vyvinout koordinovaný politický tlak na magistrát, aby jednotlivé kapitoly přehodnotil. Víme, že řada institucí má chabé veřejné zastání," zdůraznila Matonohová. Je třeba provádět analýzy a vést diskuzi o tom, jak jednotlivé příspěvkové organizace města hospodaří. "O tyto skutečnosti se pak mohou případné škrty fundovaně opřít," řekla Matonohová.