Jakou funkci mají plnit městské společnosti?

29. 6. 2015

Jak je hodnocen management společností v majoritním vlastnictví města? Jaké cíle mají plnit? Jaká je transparentnost? Jak to bude dál? Mají městské společnosti tvořit zisk, a přispívat tak do rozpočtu města? Zvyšovat příjmy zástupců města ve statutárních orgánech? Či nabízet kvalitní služby občanům? Rozpočet významně nenaplňují, některé by bez zakázek či pověření města měly velké finanční problémy. Podle čeho je hodnocen management? Pouze za to, že vše funguje jako dosud a neobjeví se problémy, neboť nejsou definovány měřitelné cíle. Není nastaven ani jednotný manažerský reporting, aby byly vedení města či orgány městských společností pravidelně informovány o výkonnosti a hospodaření firmy. 

Myslím, že městské společnosti dosud nepřistoupily k větší transparentnosti a efektivitě hospodaření. Pořád se vypisuje málo otevřených výběrových řízení a na velké zakázky se oslovuje jen několik firem. A poskytování informací je blokováno poukazem na zákon o obchodních korporacích. Bude lépe? 

Jasná není ani strategie, jak dále s městskými společnostmi nakládat. Příkladem může být snaha o prodej podílu v Technologickém Parku Brno. Výnos by mohl sloužit k odkupu majoritního podílu ve společnosti Veletrhy Brno. Co by však s touto společností město dál dělalo, není známo. Je tedy z dlouhodobého pohledu pro město lepší koupit majoritní podíl ve Veletrzích Brno a prodat podíl v Technologickém Parku Brno, většinově vlastnit obě společnosti nebo zachovat stejný stav jako dosud? 

Bude město v dohledné době znát strategii, které společnosti chce vlastnit, jakou funkci mají plnit a jaké mají dlouhodobé cíle? Jak nakonec dopadne nahrazení politiků v představenstvech společností odborníky? Nebo se z nich zničehonic stanou odborníci? 

Na závěr mi dovolte, abych popřál všem Brňanům příjemné prožití dovolených a prázdninových dní k načerpání nových sil. 

Jaroslav Kacer, člen ZMB 

Zdroj: Brněnský Metropolitan, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme