Dubová: Senioři se podělí o své životní příběhy s mladými

23. 5. 2016

Spolek Mezigenerace si jako hlavní cíl vytyčil zlepšovat mezigenerační vztahy. Svým novým projektem „Senioři do škol“ chce ukázat žákům brněnských škol seniorské vzory, které jim často chybí. V interaktivních besedách tak vystoupí zajímaví a činorodí senioři, kteří se podělí o své poutavé životní příběhy. Mohou tak mladé lidi inspirovat například k volbě budoucího povolání. Pozvání besedovat se studenty přijaly i veřejně známé osobnosti.

„Propast mezi generací dětí a seniorů je často velmi hluboká, přesto si obě tyto skupiny mají co nabídnout. Chceme teenagerům ukazovat cestu, jak přijmout princip solidarity a uznat fakt, že i starší lidé přinášejí do života společnosti své nezastupitelné hodnoty,“ uvedla ředitelka spolku Zdeňka Dubová (TOP 09 Brno).

V úterý 24. května se žáci základní školy Slovanské náměstí setkají s  osmaosmdesátiletou bývalou olympioničkou Věrou Růžičkovou. Legendární příběh o vítězství z roku 1948  provázený smrtí jedné ze závodnic, Elišky Misákové, se stal součástí jejího života. Vzpomínka na londýnskou olympiádu, z níž kromě zlatých medailí dovezly naše gymnastky domů také urnu, má hořko sladkou příchuť.  Růžičková, která od šedesátých let pracovala jako profesionální trenérka doma i v zahraničí, je i dnes nesmírně aktivní. Neustále cvičí, angažuje se v předsednictvu Českého olympijského výboru, v Českém klubu olympioniků pro Jižní Moravu a v sokolském hnutí.  Život úspěšné sportovkyně a činorodé ženy zralého věku je natolik inspirativní, že mladé posluchače s jistotou zaujme. Další besedy s ní proběhnou 30. května na ZŠ Pastviny a o den později na ZŠ Košínova.

Další zajímavou osobností, jež bude s žáky ZŠ Náměstí míru 7. června besedovat na muzikální téma, je čtyřiasedmdesátiletý brněnský hudební skladatel a pedagog Miloš Štědroň. Komponuje rozmanitá díla – hudbu k filmům, divadelním představením a muzikálům, hudbu komorní, orchestrální, vokální i elektroakustickou. Asi nejznámějším jeho dílem je hudba k muzikálu Balada pro banditu, za níž obdržel roku 1980 cenu v Santanderu. Milovníci divadla se s jeho tvorbou setkávají také v Divadle na provázku, s nímž dlouhodobě spolupracuje.

Série besed s výjimečnými seniory  bude probíhat na brněnských základních školách od května do konce roku. Snažíme se bourat nelichotivé mýty o seniorech. I starší lidé jsou přece součástí našeho života a ve svém pokročilém věku často pracují a žijí aktivním životem,“ vysvětluje Dubová.

Když se skloubí radost a energie jedněch se zkušenostmi druhých, může vzniknout vztah, který je obohacující pro všechny - to je slogan spolku Mezigenerace. A právě tento princip budou jeho zakladatelé postupně naplňovat prostřednictvím projektu Senioři do škol také na dalších brněnských školách.

Kontakt:

Zdeňka Dubová (TOP 09),  ředitelka spolku Mezigenerace a členka ZMB