Černovická pískovna ohrožuje městskou část

4. 4. 2016

Pískovna v Brně-Černovicích je taková variace „továrny na problémy“. Pozornost médií i věřejnosti poutá už od roku 2014. opoziční zastupitelé MČ Brno-Černovice poukazují na skutečnosti, které ohrožují městskou část i její obyvatele – nevýhodné smlouvy, zaměstnávání rodinných příslušníků a nebezpečný arzén.

Velkou zátěží pro společnost jsou smlouvy, které byly uzavřeny v roce 2004 tehdejším jednatelem a dnes zastupitelem městské části panem Miroslavem Kubíkem (Černovičtí patrioti). Jedná se o smlouvu o zajištění služeb v ekologickém a odpadovém hospodářství. Ta byla uzavřena 26. 3. 2004 na deset let. Novým dodatkem byla o pár dní později prodloužena doba platnosti do roku 2034 a nově se ve smlouvě objevila pokuta 60 milionů Kč při předčasném ukončení smlouvy ze strany zadavatele. Tyto dodatky nebyly nikdy projednány orgány městské části, a dokonce nebyly ani poskytnuty našemu zastupiteli Danielu Smrčkovi v době, kdy byl v letech 2010–2013 předsedou dozorčí rady společnosti, ani místopředsedovi dozorčí rady. V roce 2014 na mimořádném zasedání zastupitelstva MČ Brno-Černovice potvrdil jednatel společnosti Zdeněk Polívka, že smlouvy v roce 2014 končí. „Vždy jsme považovali smlouvy pro společnost za nevýhodné, ale to jsme ještě netušili, že se objeví nové dodatky, které prodlužují jejich platnost o 20 let,“ říká zastupitel Daniel Smrček (TOP 09).

Pan Miroslav Kubík, jednatel, který tyto smlouvy podepsal, je navíc stále ve společnosti zaměstnán, a to i přes opakované protesty opozičních zastupitelů. Nevýhodné smlouvy v současné době vyšetřuje Policie ČR. Kromě něj je v pískovně nově zaměstnán i syn jednatele Novotného za plat ve výši téměř 30 000 Kč za poloviční úvazek. Pískovna se od jiných soukromých společností liší tím, že je z 90 % vlastněna městskou částí. Jednatel společnosti se přesto chová tak, jako by patřila pouze jemu. Kromě zaměstnávání vlastního syna je to také netransparentní cenová politika, která úzce souvisí s tématem ekologie.

Závažnější, až přímo zdraví ohrožující je ale problém s vysokým obsahem arzénu. Na něj upozornili majitelé pozemků, na které se sváží materiál. Ukázalo se, že na místo je svážen drážní svršek – nebezpečný materiál, který musí být likvidován speciálním postupem. Dne 21. března 2016 byl na žádost majitele pozemků a za přítomnosti notáře proveden odběr vzorků. Výsledky ukázaly závažné překročení limitů pro obsah arzénu v jednom případě až na trojnásobek povolené hodnoty. Tento nebezpečný materiál může pocházet z odpadu, který vzniká při bourání železničního svršku a který obsahuje naftu a další zdraví škodlivé látky. „Arzén je polokovový prvek s malou molekulou, který snadno prostupuje do prostředí. Jako arsenik je dobře rozpustný ve vodě. Známé jsou jeho toxické účinky,“ vysvětluje zastupitelka MVDr. Marie Slavíčková (nezávislá za TOP 09).

V pozici jednatele společnosti je od r. 2015 Jiří Novotný (ČSSD). Ten v rozhovoru pro Brněnský deník nejprve potvrdil, že drážní svršek se do pískovny vozit nesmí, to ale vzápětí popřel na jednání zastupitelstva. „Při tomto jmenování jsme navrhovali, aby společnost konečně řídil odborník v oboru, a ne politik. To se nám ale nepodařilo,“ dodává zastupitel Aleš Vrána (ODS).

Zvláště výskyt jedovatých látek v pískovně vyžaduje okamžitou reakci. „Proto hned dnes dáváme návrh starostovi městské části na svolání mimořádného jednání zastupitelstva s tématem pískovny. Pro svolání máme dostatečný počet sedmi podpisů a v případě, že pan jednatel uspokojivě nevysvětlí problematické ukládání nebezpečného materiálu, budeme požadovat, aby zastupitelstvo dalo podnět valné hromadě k jeho odvolání z funkce,“ konstatuje zastupitel Ladislav Kotík (TOP 09).

„Zvolení dozorčí rady, ve které máme mít své zastoupení, prozatím na valné hromadě neproběhlo, přesné a zásadní informace tedy chybí. Jde nám především o to, aby se celá záležitost týkající se přítomnosti vysokých hodnot arzénu objektivně prošetřila s ohledem na negativní vliv na životní prostředí,“ doplňuje zastupitel Jiří Hasoň (KDU-ČSL).

Na základě zjištění z výše uvedených analýz požadují opoziční zastupitelé provedení opakovaného odběru kontaminované zeminy za účasti všech dotčených stran a doplnění analýzy o ekotoxikologické vyšetření na čtyřech organismech pro zjištění kompletního ekotoxikologického profilu. Výsledky z provedené kontroly předáváme i příslušným úřadům města Brna (náměstku primátora Mgr. M. Anderovi, PhD.) 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, andrea.smolkova@top09.cz, 732 550 932

V Brně 4. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme