Brno stále bez hlavního architekta

12. 12. 2011

Je tomu již 8 let, kdy ODS zrušila úřad hlavního architekta Brna. Stalo se tak sloučením magistrátního Odboru hospodářského rozvoje a Útvaru hlavního architekta a do čela nového Odboru územního plánování a rozvoje pak byla dosazena odbornice na dopravu. Smyslem akce bylo posílení politického vlivu na územní plánování.

„Ani v současné době to bohužel nevypadá, že by se občané Brna mohli dočkat znovuobnovení této instituce,“ uvedla Irena Matonohová, zastupitelka města Brna za TOP 09. Minulá koalice měla v programovém prohlášení záměr opět zavést, k realizaci však nedošlo. Programové prohlášení současné koalice ODS a ČSSD se o něm již vůbec nezmiňuje.

„Rozhodně nelze souhlasit s názorem koalice, že stačí, když šéfem odboru bude dobrý manažer - politik nebo úředník, který nemusí mít urbanistické ani architektonické vzdělání,“ odmítla úvahy koalice Matonohová. Je více než zřejmé, že Brno potřebuje špičkového architekta, který by systematicky modeloval tvář města a který by vytvářel vize rozvoje města, pracoval na konkrétních urbanistických projektech a dokázal obhájit jejich řešení před Brňany. Měl by být nezávislý na politicích a mít silné pravomoci s možností vydávat územní rozhodnutí, jako je tomu např. v Ostravě. Ukazuje se, že Brnu chybí celková koncepce a snaha o podpoření určitého rázu města.

Proto vznikají velmi diskutabilní a k okolí necitlivé stavby, jako jsou např. Anenské terasy nebo Omega. „Vyzývám současné vedení města, aby instituci hlavního architekta znovu zřídilo a umožnilo budovat stavby moderní, avšak nerušící celkový ráz města, které je funkcionalistickým skvostem,“ prohlásila Matonohová. Chraňme a citlivě rozvíjejme dědictví význačných architektů, kteří zanechali v Brně významnou stopu, jako jsou Bohuslav Fuchs, Ernst Wiesner a Adolf Loos.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme