Starosta Košut: Letošní rozpočet bude spíše dietní

15. 2. 2011

Třicetiletý Marek Košut pozici vyššího státního úředníka vyměnil za křeslo starosty v Moravské Nové Vsi. Chce šetřit hlavně na provozu úřadu.

Posledních osm let se starala o chod Moravské Nové Vsi Jana Krutáková. Třetí volební období už ale ve starostovské funkci nezahájila. V povolebním vyjednávání byli pomyslným jazýčkem na vahách dva muži zvolení za TOP 09. Jeden z nich – Marek Košut – se nakonec stal novým starostou. Jak říká, spolupráce s bývalými představiteli obce byla nepravděpodobná.

Jak dlouho trvala tvorba nové radniční koalice?

Domluva byla poměrně rychlá. Pro mě samotného ale rozhodování tak snadné nebylo, protože to je pochopitelně nabídka, která se nedostává každý den. Vzhledem k povolební matematice to u nás vycházelo tak, že na nás bude záležet, ke kterému z těch táborů se přikloníme.

S kým jste se tedy domluvili na spolupráci?
Nakonec jsme utvořili koalici s ODS a jedněmi nezávislými, kteří se nazývají Volba pro obec.

A proč se nepovedlo domluvit po volbách se sdružením, za které kandidovala bývalá starostka městyse?
Obec podle mě byla poměrně polarizovaná proti bývalému vedení, takže možnost, že bychom s ním spolupracovali, byla spíše nepravděpodobná. Alespoň tak jsme to cítili, a po třech měsících můžu říct, že jsme se rozhodli dobře.

Co vám nejvíc vadilo na minulém vedení obce?
S odstupem vidím velký problém v poměrně velkorysém utrácení rozpočtových prostředků na zajištění provozu obce. Nezbývalo již příliš prostředků, nebojím se říct takřka žádné, na investice. Potom to byla některá velmi kontroverzní rozhodnutí bývalého vedení, zejména ohledně stavby fotovoltaické elektrárny. Takže provoz obce byl nastavený velmi velkoryse a bohužel se potom zapomínalo na podstatnější věci.

Na čem tedy hodláte v nejbližším období šetřit?
Nejsnáze se dá ušetřit na věcech, které nejvíc stojí. V našem případě je to samotný provoz úřadu a technických služeb. To nám zabírá více než padesát procent rozpočtu. Na tom se úspory uvidí nejdřív. Potom se snažíme projít většinu smluvních vztahů, vyjednat lepší podmínky a tím pádem něco ušetřit.

A do čeho je podle vás nutné v Moravské Nové Vsi investovat?
Budeme se věnovat obnově základní infrastruktury co se týká komunikací. To znamená chodníkům a opravě některých vozovek, které jsou v žalostném stavu. Do toho se poměrně dlouho neinvestovalo. Důležitá je i obnova celkového vzhledu obce, co se týče zelených ploch. Snažíme se využívat i spolupráce s Mendelovou univerzitou v Lednici. Jak spravit vzhled obce, to je jedna věc. A poté, co se u nás poměrně dost zainvestovalo do sportovních zařízení, půjdeme cestou investic do zázemí i pro jiné zájmové spolky a sdružení v obci.

Které máte konkrétně na mysli?
Jde o spolky, které se zabývají prací s dětmi, to znamená rodinný klub, skauti a tak dále.

Které další aktivity podpoříte?
Nějaké peníze už se tady zainvestovaly do podpory vinaření a vinařského zázemí. Tam už se budeme spíš snažit o podporu spolků, aby si mnoho věcí zajistily samy. Myslím, že si zaslouží větší rekonstrukci místní knihovna, která neviděla hodně dlouho žádné peníze. A co bychom také rozhodně chtěli, tak zajistit prostory pro novou výstavbu.

Co hodláte udělat pro rozvoj turismu v Moravské Nové Vsi?
Kulturní akce, které tady byly, mohou počítat s plnou podporou obce. Budeme pracovat na jejich zkvalitnění, rozšíření, vylepšení programu. Máme v plánu konečně po letech zřídit pro obec přístup na páteřní síť cyklostezek do lužního lesa. Moravská má takové historické dědictví, kdy se jednalo o celostátní cestu. Od té doby je to krajská komunikace, ale my na ni bohužel nemůžeme sáhnout, a proto je v hrozném stavu. Jestli někde vidím cyklostezku, tak právě do lužního lesa.

Jaké investice vás čekají v nejbližší době?
Za loňský rok jsme měli rozpočet takřka vyčerpaný. Takže teď úspornými opatřeními hledáme prostředky na to, co by se dalo alespoň letos zorganizovat, než si uvolníme ruce pro rok 2012. Teď zatím nevíme, v jaké výši se nám podaří úspory připravit. Pro letošek se počítá s rekonstrukcí některých částí vozovek, hlavně překopů a takových věcí. To budeme hradit z vlastní kapsy. Máme připravenou žádost o dotaci na revitalizaci zeleně na hřbitově plus úpravu vstupního portálu na hřbitov. Nutná je také oprava jedné z budov domu s pečovatelskou službou. Pokud by něco zbylo, tak peníze využijeme v příštím roce. Investice do komunikací jsou neuvěřitelně drahé. Letošní rozpočet bude spíše dietní. Připravujeme se koncepčně na roky 2012 a 2013, kdy bude končit období dotačních titulů.

Máte ve své funkci z něčeho obavy?
Mám zatím pocit, že podpora v obci je poměrně dobrá, takže se budu snažit neprohospodařit svěřenou důvěru.

zdroj: breclavsky.denik.cz, 15.2.2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme