Ve školkách pořád chybí místa. V Drnovicích mají nový pavilon

28. 8. 2014

Blanensko – Málo míst v mateřských školách. Problém, který trápí rodiče v řadě měst a obcí na Blanensku. Drnovičtí jej vyřešili rázně. Přes léto postavili nový pavilon mateřské školy. Do školky tak nyní mohou přijmout třiadvacet dětí místo dosavadních třinácti. 

Se stavbou pavilonu v Drnovicích začali v červnu. „Problém s malou kapacitou školky trval delší dobu. Připravili jsme proto projekt, na který se nám podařilo získat dotaci z Evropské unie. Stavba je téměř hotová,“ řekl starosta obce Petr Ducháček s tím, že děti do nového pavilonu nastoupí prvního října. Stavba přišla na pět milionů korun, ale většinu nákladů pokryly dotace. 

Za nový pavilon je ráda ředitelka drnovické mateřské a základní školy Miloslava Brachová. „Hodně to pomůže, ale všem rodičům stejně nebudeme moct vyhovět. Poptávka po místech je vysoká,“ doplnila ředitelka. 

Přístavbu mateřské školy plánují také v Kunštátě. „Máme hotovou studii a ještě letos požádáme o dotace. Pokud vše půjde podle plánů, do stavby se pustíme v příštím roce,“ uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter. Kunštátští už dříve o šest míst kapacitu mateřské školy navýšili. Pomohlo také zřízení firemní školky ve městě. „Místní podnikatelka sehnala dotaci a vytvořila prostory pro školku. Chodí tam hlavně děti jejích zaměstnanců, ale přijímají tam i ostatní děti,“ doplnil Wetter. Ten se neobává, že až přístavbu postaví, tak bude časem poloprázdná. „O místa ve školkách bude zájem pořád. Určitě nám budova prázdná nezůstane,“ dodal kunštátský starosta. Blansko provozuje sedm školek s kapacitou šest set padesát čtyři míst. „Kapacity jsme navyšovali v loňském roce, kdy jsme opravili školku v Dolní Lhotě. Letos jsme požádali o výjimku v počtu dětí ve třídách. Tím pádem se nám kapacity navýšily téměř o šedesát dětí,“ sdělil místostarosta Blanska Jiří Crha. 

Poptávka je pořád 

V Adamově přidali místa v loňském roce a nyní už rozšiřování neplánují. I když podle tamního místostarosty Jiřího Němce poptávka stále převyšuje nabídku. „Loni jsme zprovoznili v budově základní školy Komenského novou mateřskou školku. Tím počet míst vzrostl o pětadvacet. Nyní další podobné úpravy neplánujeme,“ uvedl místostarosta Adamova. 

V některých městech není s místy ve školkách problém. Například v Boskovicích. S předstihem tam sledovali počet narozených dětí a zařídili se podle toho. Různými úpravami v budovách školek přidali padesát míst. „Nedostatku volných míst a problému s umístěním dětí do školek se nebojíme, protože se nám podařilo s předstihem reagovat na demografickou křivku,“ řekla místostarostka města Boskovic Jaromíra Vítková. 

V klidu mohou být i rodiče dětí v Rájci­Jestřebí. „Kapacitu jsme navyšovali v loňském roce. Máme dvě mateřské školky a díky stavebním úpravám jsme zvýšili počet míst o patnáct dětí. Do budoucna počítáme spíše s poklesem počtu dětí, takže myslíme, že současná kapacita bude stačit,“ řekl ředitel základní a mateřské školy v Rájci­ Jestřebí Jaroslav Brázda. 

Martina Spoustová

zdroj: Blanenský deník, 28.8.2014, str.3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme