× Pohněme s tím. Společně!

V Drnovicích řekli stop zakouřené obci. Zavedli vyhlášku omezující pálení odpadu

9. 3. 2015

Blanensko - Drnovičtí zastupitelé schválili vyhlášku omezující dobu pálení rostlinného odpadu. Místo pálení podporují kompostování.

Konec kouřem načichlému prádlu a dýmu proudícímu do otevřených oken. S takovým záměrem schválili minulý týden novou vyhlášku omezující pálení rostlinného odpadu v otevřených ohništích zastupitelé Drnovic. Podle tamního starosty Petra Ducháčka se totiž množily stížnosti lidí na kouř obtěžující okolí.

Vyhláška omezující venkovní pálení rostlinného odpadu začne v Drnovicích platit od prvního dubna. „Pálení bude zakázáno o víkendech a o státních svátcích. Původně jsme zvažovali zakázat pálení úplně, nakonec jsme se rozhodli jen pro mírnější formu omezení," přiblížil starosta Drnovic.

Podle něj tato potřeba vzešla od tamních obyvatel. „Lidé si často na úřadě stěžovali, že například nemůžou větrat nebo venku sušit prádlo tak, aby nenačichlo kouřem. Někteří lidé pálili odpad ze zahrad třeba i po oba víkendové dny a byla zakouřená celá vesnice," vysvětlil Ducháček.

Navíc mají podle něj v Drnovicích zavedený systém likvidace biologického odpadu. „Každý dům má od obce k dispozici zdarma kompostér. Na požádání můžeme k domu přistavit i velký kontejner, kam mohou lidé odpad uložit," popsal Ducháček.

Situace se podle něj trochu zlepšila také po zprovoznění komunitní kompostárny. „Přesto se stále našli lidé, kteří častým pálením obtěžovali okolí. Doufáme, že nová vyhláška tomu zamezí," uvedl Ducháček.

Například v Šebrově-Kateřině smí lidé pálit odpad jen jeden den v týdnu. „My jsme už před lety stanovili, že pálení je možné jen ve středu. Naše obec totiž leží v údolí, a když lidé pálili klestí a další odpad každý den, kouř se tu držel velmi dlouho. Stanovenou dobu pálení dodržuje naprostá většina lidí, takže jsme s tímto krokem spokojení," uvedl místostarosta Šebrova-
Kateřiny Jiří Nechvíle.

I v Šošůvce je pálení rostlinného odpadu omezené. „Vyhláška vymezuje dobu, po kterou je povoleno pálit. Zavedli jsme ji kvůli snižování emisí," řekl starosta Šošůvky Stanislav Šindelka.

V Blansku podobné omezení nemají a ani nechystají. „S venkovním pálením odpadu ve městě nemáme problém, takže to není potřeba. Čas od času se ale objeví stížnost na spalování odpadu v kotlích," podotkl vedoucí odboru životního prostředí blanenského městského úřadu Pavel Konečný.

Eva Ondráčková

zdroj: blanensky.denik.cz, 9.3.2015