× Pohněme s tím. Společně!

Při velkém suchu pomůže Drnovicím nová studna

24. 5. 2016

Když před třemi lety Drnovičtí zatoužili v parném letním dni po sklenici vody, vodovodní kohoutky otáčeli s napětím.
Občas se totiž osvěžující tekutiny vůbec nedočkali. Podobně na tom kvůli vysokým teplotám byla řada míst v celé zemi i v následujících letech.
V obci na Blanensku se proto rozhodli jednat. „Odborníci už tehdy varovali, že se situace bude nejspíš každým rokem opakovat. Přemýšleli jsme, jak tomu předejít. Podařilo se nám získat dotaci na provedení kontrolního vrtu. Ukázalo se, že je velmi vydatný. Proto jsme začali s výstavbou zásobníku. Předpokládáme jeho zapojení do systému už koncem června. Celá stavba vyjde obec na jeden a půl milionu korun,“ sdělil drnovický starosta Petr Ducháček.

Nová studna by měla zajistit dostatek vody i v období extrémních such. Dokonce s významnou rezervou. Tamní lidé jsou rádi.
„Voda je základ všeho. V posledních letech nám vlastní studna několikrát téměř vyschla,“ upozornila obyvatelka obce Lenka Haitová. Nedostatek vody potrápil nejednou například i sousední Voděrady. V případě nouze nyní mohou využít drnovických rezerv.

Blanenský deník

24. 5. 2016