Židenice trápí nepořádek, úřad pořídí stroj na úklid exkrementů

19. 3. 2018

Hlavním problémem v městské části Brno-Židenice je aktuálně nepořádek. Ať už se jedná o roztroušený odpad, černé skládky, nepořádek kolem kontejnerů na separovaný sběr nebo právě psí exkrementy. A právě z psích exkrementů se s přicházejícím jarem stává skutečný problém, kterého si všímá místostarosta Židenic Petr Kunc (TOP 09) a na který upozorňují i místní obyvatelé.

„S postupným oteplováním, jaké přišlo třeba minulý týden, stoupá i počet psích exkrementů, které někteří obyvatelé po svých mazlíčcích neodklízí a stanou se tak nepříjemným překvapením pro lidi krátící si cestu například alejí na Vojanově ulici nebo vystupujícím z auta parkujícího u kraje chodníku,“ popisuje vzniklé nepříjemnosti Petr Kunc, místostarosta MČ Brno-Židenice.

Vedení městské části se tak rozhodlo pro jarní úklid za pomoci nového stroje na vysávání exkrementů. „Profesionální vysavač stojí cca 70 tisíc korun, nákup budeme hradit z prostředků příspěvkové organizace. Nyní řešíme obsluhu, zkusíme vyjednat, zda by zařízení mohli obsluhovat osoby ve výkonu trestu veřejně prospěšných prací. Vysavač by také sloužil k úklidu listí a roztroušeného odpadu“, popisuje Petr Kunc.

Hlavním problémem však není nákup zařízení samotného, ale personální obsazení, které  zajistí obsluhu stroje. Na trhu práce o takovou činnost, jako je sběr exkrementů, není velký zájem, finanční ohodnocení odpovídá požadovanému vzdělání, tedy je poměrně nízké.

„Původní zařízení na sběr psích exkrementů, tzv. Otík, nikdy řádně nefungoval. Na vině byla zejména chybná konstrukce tohoto zařízení. Proto jsme přistoupili k nákupu nového profesionálního vysavače,“ vysvětluje Petr Kunc.

Městská část Brno-Židenice má vlastní příspěvkovou organizaci, která úklid svěřených ploch zajišťuje, stejně tak dbá na údržbu zeleně. Roční rozpočet organizace je cca 5 mil Kč.

 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 19. března 2018

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme