Vitula: Židlochovice oslaví sto let od vzniku republiky jako „Mě100 židlí“

9. 4. 2018

Starosta města Židlochovice na Brněnsku, Jan Vitula (TOP 09), se rozhodl oslavy sto let od vzniku Československé republiky pojmout poněkud netradičně. Židlochovice, kterým se hovorově přezdívá „Židle“, totiž po celém městě rozmístí celkem 100 židlí. Se židlemi v nejrůznějším technickém i barevném provedení se tak budou setkávat obyvatelé i návštěvníci Židlochovic na různých místech ve veřejném prostoru.

Jedná se o natolik mimořádné datum, proto se vedení města rozhodlo připomenout si jej i poněkud netradičním způsobem. „Jak všichni víte, kromě jiných přezdívek se pro Židlochovice používá přezdívka Židle. A protože jsme již delší dobu uvažovali nad tím, jak si s touto slovní hříčkou pohrát, vznikla myšlenka na provázání tohoto pojmenování s letošním výročím. A tak budete letos potkávat v našem městě židle v nejrůznějších podobách. Malé, velké, barevné, prostě všelijaké. S cílem udělat něco výjimečného, stejně, jako byl vznik našeho státu opravdovou událostí i pro naše město,“ popisuje oslavy v Židlochovicích starosta Jan Vitula.

Se židlemi bude samozřejmě možné se vyfotit a sdílet takto příspěvky na nejrůznějších sociálních sítích. Starosta si od této akce, kromě připomenutí významného výročí, slibuje také větší propagaci města. „Málokdo totiž ví, že náš první prezident – Tomáš G. Masaryk - v Židlochovicích velmi často pobýval a město si velmi oblíbil. Židlochovický zámek se dokonce stal jeho oficiálním prezidentským sídlem na Moravě, “ upozorňuje s hrdostí Jan Vitula.

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v roce 1850 v Hodoníně. V Židlochovicích pobýval v pravidelných tří až čtyřtýdenních intervalech v letech 1924, 1928, 1929, 1930, 1931 a 1933. V roce 1930 se stal dokonce čestným občanem města Židlochovice.

Abdrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 9. dubna 2018

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme