Vitula: Představili jsme návrhy, jak přežít následky pandemie

13. 5. 2020

Potýkáme se s krizí, jejíž rozsah ještě nedokážeme ani dohlédnout. Jedno je však jisté. Její překonání bude vyžadovat velkou kreativitu jak byznysu, tak i na straně veřejného sektoru. Právě proto jsme připravili návrh okamžité reakce, jak na úrovni kraje, tak i na úrovni města Brna. Cíle jsou jasné.

„Každá, i sebehorší krize v sobě skrývá také příležitosti. Pojďme je využít a dokázat, že na Moravě žijí kreativní a pracovití lidé,  kteří s trochou pomoci umí i z této situace dostat to nejlepší,“ říká Jan Vitula (TOP 09), náměstek hejtmana JMK ke krokům, které by měly přispět k řešení pokoronavirové krize na jižní Moravě:


1. Vytvořit jihomoravský „NERV“ a pozvat do něho nejlepší mozky z jihomoravského kraje i celé republiky, aby nám pomohly hledat cestu z krize – jedná o zapojení sociologů, klimatologů, ekonomů, politiků, zástupců sociálního sektoru atd.

2. Minimalizovat počet lidí v existenčních problémech (omezení rizika ztráty bydlení, exekuce, dluhové spirály, rozpady rodin, nárůst závislostí…). Podchytit z úrovně komunální sféry všechny ty, na které vláda „zapomněla“.

3. Minimalizovat počty zaniklých firem v přímém důsledku koronakrize.

4. Nastartování chytré ekonomiky (inovace, nové marketingové strategie, nové produkty, green deal).

5. Udržet fungující centra měst (městotvorná opatření, živá města s pestrou nabídkou služeb) jako zdroje zaměstnanosti, kdy Brno bude sloužit jako modelový případ, ostatním městům bude navrhováno udělat totožná opatření.

„Podaří-li se těchto doporučení dostát, může být náš kraj dokonce lepším místem pro život, než býval. Například: rozumná opatření v krajině eliminující dopady sucha nám mohou pomoci vyřešit problémy s nedostatkem pitné vody. Inovace v sociálních službách pro změnu učiní společnost více odolnější pro další krize. A mohli bychom uvést celou řadu takových námětů,“ uzavírá Jan Vitula (TOP 09).

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V brně dne 13. května 2020

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme