Valenta: V Králově Poli dáváme přednost sociálnímu bydlení bez zatížení stávajících nájemců

23. 4. 2018

Daniel Valenta (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Královo Pole, dokazuje, že sociální bydlení lze dělat jinak a lépe, než je přístup vedení Magistrátu města Brna. Snaží se o to, aby noví nájemci nikterak nezatěžovali stávající nájemce a soužití bylo po všech stránkách bezproblémové.

Důkazem tohoto snažení je první, zkušební rodina, která se v minulých dnech přestěhovala ze „zkušebního bytu“ Armády spásy do obecního bytu MČ Brno-Královo Pole. „Mám obrovskou radost, že se náš koncept sociálního bydlení osvědčil. Rodina bydlí v obecním bytě již téměř rok. Nájemné platí ve standardní výši 90 Kč za metr čtvereční včas, bez prodlev a vše funguje bez komplikací či jakýchkoli problémů se sousedy,“ popisuje Daniel Valenta (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Královo Pole, který má v gesci právě bytovou politiku.

Městská část si stanovila jako podmínku k přidělení obecního bytu, že alespoň jeden dospělý člen rodiny musí na nájem bytu vydělávat. „Samozřejmostí jsou pro nás i korektní sousedské vztahy. Ty se v tomto případě potvrdily. A dokonce sousedé ani netuší, že vedle nich žije rodina, která se dostala z úzkých právě díky pomoci městské části a Armády spásy. To samozřejmě velmi napomáhá začlenění rodiny zpět do normálního života,“ dodává Daniel Valenta.

Jelikož se tento systém osvědčil, ve zkušebním bytě již nyní bydlí další rodina, která čeká na přidělení obecního bytu. Podobně funguje systém i v případě zdravotně postižených, kde městská část spolupracuje s centrem Kociánka. „V politice sociálního bydlení v Králově Poli vítězí kvalita před kvantitou. Snažíme se pomoci lidem, kteří se dostali do nesnází, ale snaží se s tím něco udělat vlastním přičiněním – hledají si práci, vydělávají a nečekají pouze s nataženýma rukama na to, že se o ně někdo postará. Tento systém se nám zatím osvědčil a hodláme v něm pokračovat i do budoucna,“ uzavírá Daniel Valenta.

 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 23. dubna 2018

Štítky
Osobnosti: Daniel Valenta
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme