Valenta: Královo Pole má svůj vlastní program sociálního bydlení

12. 6. 2017

Městská část Brno-Královo Pole úspěšně ukazuje, že sociální bydlení může vypadat i jinak, než nabízí magistrát ve formě projektu rychlého zabydlování rodin tzv. Rapid re-housing. Spolupracuje přitom s Armádou spásy a nově i s brněnskou Kociánkou.

Za celým projektem stojí místostarosta Daniel Valenta (TOP 09), který s Armádou spásy navázal spolupráci už v roce 2015. „Armádě spásy jsme pronajali byt, který je ve vlastnictví městské části. Společně s jejími pracovníky jsme pak vybrali rodinu, která v bytě žila bez problémů rok a půl a na základě toho jí pak byl přidělen obecní byt. Rozdíl oproti projektu, se kterým přišel magistrát, je ten, že naše rodina platí řádné nájemné, na které si její členové vydělávají. Všichni se tak velmi rychle vrací do normálního způsobu života,“ vysvětluje Daniel Valenta. Hlavní zásadou je pro něj poskytnout bydlení rodinám, které se sice dostaly do nepříznivé životní situace, ale které se z ní chtějí vlastním přičiněním dostat.

Už nyní se vybírá další rodina, která se do zkušebního bytu bude moci brzy nastěhovat a městská část jí tak umožní návrat do důstojného života.

Protože se tento projekt osvědčil, začala městská část Královo Pole spolupracovat s centrem Kociánka, které už léta pomáhá zdravotně postiženým zapojit se do společnosti. „Centru Kociánka poskytneme několik bezbariérových bytů pro jejich hendikepované klienty, kteří již musí toto centrum opustit, ale zároveň jsou natolik soběstační, že se dokáží živit vlastní prací,“ dodává Daniel Valenta. Tyto byty budou postupně uzpůsobeny pro život hendikepovaných.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 12. června 2017

Štítky
Osobnosti: Daniel Valenta
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme