13. 5. 2019

Nový památník, symbolicky pojmenovaný Havlovo srdce, odhalil starosta města Židlochovice Jan Vitula (TOP 09). Kamenný pomník, připomínající odkaz prezidenta Václava Havla, je s českou, či československou historií spjat hned několikrát.

Nové Havlovo srdce totiž muselo vedení města nechat vyrobit, jelikož to původní prasklo. „Puklo zrovna v době, kdy se Miloš Zeman stal znovu prezidentem, což v Židlochovicích považujeme za nejvýše symbolické,“ popisuje starosta města Jan Vitula (TOP 09).

Na nové srdce vznikla spontánní sbírka občanů na koncertě u příležitosti výročí upálení Jana Palacha. Občané vybrali na nové srdce více než 10 tis. Kč. Vedení města se tak ihned chopilo realizace a nechalo vyrobit srdce nové, které stálo cca 15 tis. Kč. Pět tisíc korun do celkové částky doplatilo město.

„Židlochovice jsou městem silně spjatým i s prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem, tento památník by tak měl na dlouhou dobu připomínat také našeho dalšího velkého prezidenta Václava Havla,“ uzavírá Jan Vitula

Nové Havlovo srdce v Židlochovicích.

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Židlochvoicích dne 13. května 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme