V Brně-Bohunicích vznikne na přání občanů komunitní zahrada

16. 4. 2018

O projekt komunitní zahrady v Brně-Bohunicích je velký zájem, proto se Kristýna Ryšavá (TOP 09) rozhodla projekt spustit a vyhledat vhodné místo, na kterém by zahrada mohla vzniknout. Na projektu spolupracuje s vedením MČ Brno-Bohunice a zohledňuje přání a podněty občanů.

Nápady a připomínky občanů si Kristýna Ryšavá, členka finančního výboru MČ Brno-Bohunice, vyslechla na nedávno konané besedě, kterou se rozhodla pro občany uspořádat. „Na besedě se především řešilo, na jakých pozemcích by zahrada mohla vzniknout. Pozemek musí mít adekvátní velikost, měl by být dostupný pro všechny obyvatele městské části, musí mít přípojku na vodu kvůli zalévání a pro občany je také důležitá možnost oplocení kvůli případným vandalům,“ popisuje výsledky diskuze s obyvateli Bohunic Kristýna Ryšavá. Občané také chtějí mít možnost pozemek obhospodařovat dlouhodobě – minimálně dva roky.

Druhou důležitou informací, která z besedy vyplynula, je problém s neinformovaností občanů ohledně likvidace bioodpadu. „Velké množství lidí vůbec netuší, jak by měli likvidovat bioodpad, který vznikne například při tolik oblíbeném balkonovém zahradničení. I tento problém by měla komunitní zahrada vyřešit díky několika kompostům, které budou lidem k dispozici,“ vysvětluje Kristýna Ryšavá.

Na pořadu dne je tedy výběr pozemku, ve hře jsou aktuálně tři místa. Pozemek na Pískové cestě, který by byl díky svému umístění ideální. Je v dostupné vzdálenosti, avšak problematické může být vlastnictví – pozemek je v majetku města a je potřeba ověřit, zda by šla s městem uzavřít např. nájemní smlouva. Dále jde o pozemek na Lánech, který vlastní jeden z místních spolků, zde by však bylo potřeba vyřešit odstranění náletových dřevin akátů. Třetí možností je pozemek na ulici Arménská, který je v soukromém vlastnictví a prozatím se tato možnost jeví jako nejvhodnější varianta. Brát v úvahu je potřeba i roční cenu za pozemek, ta by se mohla pohybovat v rozmezí cca 6 – 10 Kč za metr čtvereční, což by pro jednotlivé uživatele, kteří by měli zájem o vlastní záhony, neznamenalo cenu nikterak vysokou. „V případě velkého zájmu o záhony by tak v Bohunicích mohla vzniknout skupina, která by, například pod záštitou spolku, mohla pořádat další akce a aktivně se tak podílet na občanském životě ve své městské části,“ uzavírá Kristýna Ryšavá.

Kristýna Ryšavá

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 16. dubna 2018

Štítky
Osobnosti: Kristýna Ryšavá
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme