V Branišovicích dokončili autobusovou zastávku svépomocí

14. 12. 2020

Otevření designové zastávky v Branišovicích se muselo obejít bez účasti občanů obce vzhledem k aktuální epidemiologické situaci. Starosta obce Marek Sovka poskytl občanům alespoň virtuální prohlídku, která je dostupná na shorturl.at/nxA27. Na zastávce pracovali branišovičtí již od léta a nyní je zastávka kompletně dokončena. Většina prací byla provedena svépomocí.

Podnět na rekonstrukci zastávky ve Vinohrádkách jsem dostal na setkání občanů minulý rok. Cílem rekonstrukce bylo přeměnit zastávku na příjemné místo čekání, které by zároveň zapadlo do konceptu svého okolí,“ upřesnil záměr starosta obce Branišovice, Marek Sovka.

Střecha a část zdi byly zbourány a zůstala pouze obvodová zeď ve výšce 1,2 metru. Do ní byla částečně svépomocí zapravena jednoduchá dřevěná konstrukce s pultovým zastřešením. Tento design navazuje na architekturu věže hasičské zbrojnice a jednotlivé prvky se objevují i na novém mobiliáři pod Krčmou. Po dřevěné konstrukci byl proveden bezbariérový přístup do zastávky, betonování podlahy a řešení odtoku vody. Změnou prošlo také zázemí okolo zastávky - zaměstnanci obce připravili „šalung“ okolo zastávky pro nové nerezové zábradlí, které zastávku dobře doplňuje. Vyladěné do detailu jsou také lavičky uvnitř zastávky a koše. Třešničkou na dortu je venkovní lavička vzešlá z iniciativy maminek z Domina. „Její odkaz je jasný. Právě na tomto místě, kde se potkává velká část obyvatel, je prostor svým sousedům sdělit z jaké části republiky se přistěhovali do Branišovic zapíchnutím špendlíků, barevně rozlišených podle roků. Lavička tak má i edukativní charakter,“ vysvětluje Sovka.

Vzhledem k tomu, že se na stavbě podíleli občané obce, se cena přestavby dostala na cca 245 000 Kč. Obec žádala dotaci z Jihomoravského kraje, ale bohužel byla její žádost zamítnuta.

Designová zastávka v Branišovicích    Designová zastávka v Branišovicích - boční pohled

Designová zastávka v Branišovicích - vnitřní pohled

Mgr. Monika Dvořáková

krajská manažerka TOP 09 JMK

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme