Třetina: Znojemští starostové vyzývají poslance k podpoře měst a obcí

18. 5. 2020

Starosta města Moravský Krumlov Tomáš Třetina (TOP 09) a starosta města Jevišovice Pavel Málek (nez.) dali dohromady výzvu na podporu měst a obcí, která byla odeslána členům Poslanecké sněmovny. Starostové znojemských měst a obcí ostře tak vyjádřili svoji nespokojenost s finančním výpadkem v daňových příjmech a žádají poslance o podporu senátního tisku č. 256 k Zákonu 159/2020, který tento výpadek narovnává.

„Obdržené inkaso daní za duben 2020 je nižší o 35 – 40 % než v roce 2019. Jedná se tak o obrovský propad, který naše rozpočty nemohou unést. Jestliže toto snížení, zapříčiněné započtením daňových bonusů pro OSVČ do sdílených daní, bude zachováno, obce nejen nebudou schopny investovat, tj. zaměstnávat lidi a dávat zakázky firmám. Co je ale zásadní, stovky obcí nejsou schopny splácet své závazky vůči bankám,“ vysvětluje celý problém Tomáš Třetina (TOP 09), starosta města Moravský Krumlov.

 

Investice jsou přitom v mnoha případech zásadní pro fungování obcí a měst. Zároveň, pokud obce přestanou investovat, zaměstnavatelé to pocítí v následujících měsících a státní rozpočet ztratí mnohem více, než nyní na přerozdělení ušetřil. 

 

„Rádi bychom tedy požádali poslance, aby podpořili senátní tisk č. 256 k Zákonu 159/2020 o kompenzačním bonusu. Podporou tohoto návrhu zajistí nejen daňové příjmy obcím či městům, ale hlavně následné inkaso daní do státního rozpočtu, podpoří zaměstnanost v regionech, a práci nejen pro OSVČ, ale i další firmy a zaměstnavatele,“ uzavírá Tomáš Třetina (TOP 09).

 

Za Jihomoravský kraj podpoří výzvu znojemských starostů a výše uvedený tisk i hlasováním poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 18. května 2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme