TOP 09: S volební kalkulačkou www.primatorskakalkulacka.cz nemáme nic společného

22. 8. 2014

TOP 09 se distancuje od projektu Primátorská kalkulačka aneb Mlata o Štatl, kterou zpracovala firma Contigo z podkladů od neznámého zadavatele.

Na základě komunikace s firmou Contigo se TOP 09 podařilo zjistit, že zadavatel nepochází z Brna, ale z Prahy a nejedná se dle firmy o politickou stranu. Contigo stojí i za jinými podobnými projekty, které mají dle vyjádření firmy stejného zadavatele. Jde podle ní o projekty www.parlamentnikalkulacka.cz a www.evropskakalkulacka.cz. Podklady ke kalkulačce byly dle Contigo sesbírány agenturou STEM nebo IPSOS na vzorku 2000 občanů. Není ale jasné, jestli vzorek občanů byl přímo z města Brna, nejsou zveřejněny otázky ani odpovědi, které byly ke kalkulačce poskytnuty a celkově působí kalkulačka zavádějícím dojmem.

„Nebyli jsme nikým kontaktováni k poskytnutí odpovědí k otázkám ve volební kalkulačce. Netušíme tedy, jakým způsobem byla tato data získána, jelikož ne na všechny otázky v kalkulačce máme odpovědi v našem volebním programu,“ upozornil Ing. Jaroslav Kacer, kandidát na primátora města Brna za TOP 09. TOP 09 upozorňuje také na to, že je prozatím jedinou politickou stranou, která v Brně zveřejnila svůj program. „Nejsem si jistý, jak tato kalkulačka ovlivní voliče. Může dojít spíše k jejich zmatení, protože je možné, že kdyby byl dán prostor k vyjádření se, mohly by být odpovědi jiné a tím pádem by byl i jiný výsledek kalkulačky. TOP 09 se určitě nebrání poskytnout odpovědi podobným projektům,“ dodává Kacer.

Do volební kalkulačky Primátorská kalkulačka byly zahrnuty jen některé politické strany (ODS, ČSSD, TOP 09, Zelení, ANO, KDU-ČSL a KSČM). Ostatní subjekty kandidující v Brno – město byly z neznámých důvodů vynechány.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme