Tomáš Aberl členem pracovní skupiny pro nový fotbalový stadion v Brně

31. 10. 2023

Fotbalovému stadionu, jenž v budoucnu vyroste na výstavišti, se bude věnovat nová pracovní skupina. Její vznik dnes schválili brněnští radní. Skupinu tvoří zástupci města i dalších subjektů, kteří na začátek připraví podklady pro zadávací studii stavby.

Nová pracovní skupina pomůže tomu, aby v Brně vznikl moderní fotbalový areál, který bude splňovat české i mezinárodní standardy. Vyrůst má na výstavišti – konkrétně v místech, kde dnes stojí velodrom. Skupina se skládá z představitelů města Brna, Jihomoravského kraje, Fotbalové asociace ČR, FC Zbrojovka Brno i sportovní veřejnosti. Kolektiv se poprvé sejde nejpozději do středy 15. listopadu 2023.

„Nejdříve pracovní skupina nachystá základní parametry stadionu pro zadávací studii. Snahou posléze bude zařadit stavbu mezi strategické projekty města Brna pod vedením projektového manažera. Jeho tým připraví podmínky pro vypsání architektonické soutěže na studii fotbalového stadionu a bude se na projektu podílet. Při přípravách mohou tým doplnit také další odborníci, jako jsou zástupci policie, hasičů a podobně,“ nastínil plány radní města Brna pro sport a vedoucí pracovní skupiny Tomáš Aberl.

Na poloze stadionu v Křížkovského ulici se nedávno shodlo vedení města i klubu FC Zbrojovka Brno, jenž by jej využíval. Jde o nejvhodnější variantu z prověření plošného umístění sportovišť ve vybraných lokalitách, které zpracovala Kancelář architekta města Brna. Oblast vyhovuje především proto, že se nachází poblíž centra a současně mimo obydlené území. V místě se navíc už nyní buduje dopravní infrastruktura pro multifunkční ARENU BRNO.

Prověření zároveň vyloučilo dřívější záměr návratu fotbalu za Lužánky, jelikož by byl jen velmi obtížný. Hlavně kvůli prostorové poloze nynějšího stadionu, který se uzavřel roku 2001. Dokud však nová stavba na výstavišti nevyroste, zůstane domovem Zbrojovky městský sportovní areál na Srbské. Proto jej Brno musí udržovat ve stavu, jenž mu dovolí i nadále hostit zápasy vrcholového fotbalu. Aktuálně se počítá s tím, že se postupně zmodernizuje hrací plocha a zázemí.

 

Členové pracovní skupiny pro výstavbu nového fotbalového stadionu

Bc. Tomáš Aberl, člen Rady města Brna (vedoucí pracovní skupiny)
Ing. Petr Kratochvíl, člen Rady města Brna
Ing. arch. Petr Bořecký, člen Rady města Brna
RNDr. Filip Chvátal, Ph.D., člen Rady města Brna
Mgr. Marek Viskot, člen Zastupitelstva města Brna
Mgr. Jiří Kučera, vedoucí 1. úseku MMB
Mgr. Radek Řeřicha, vedoucí 4. úseku MMB
Mgr. Martin Jelínek, vedoucí Odboru sportu MMB
Ing. Tomáš Pivec, MBA, vedoucí Odboru investičního MMB
Ing. arch. Jan Tesárek, zástupce Kanceláře architekta města Brna
Mgr. Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje
Ing. Bc. Jiří Crha, náměstek hejtmana, náhradník za hejtmana Jihomoravského kraje
Ing. Václav Bartoněk, zástupce FC Zbrojovka Brno, a. s.
Petr Švancara, zástupce veřejnosti
Mgr. Martin Mikš, generální ředitel společnosti STAREZ-SPORT, a. s.
Ing. Radovan Novotný, zástupce Fotbalové asociace ČR
Jiří Ides, předseda představenstva společnosti Veletrhy Brno, a. s.
Ing. Aleš Keller, technický ředitel společnosti Brněnské komunikace, a. s.

Tiskové středisko MMB

v Brně dne 25. října 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme