Tiskové prohlášení k průběhu ustavujícího zasedání ZMB

11. 11. 2010

Na prvním zasedání ZMB dne 11.11.2010 předložila strana TOP 09 návrh, aby volba primátora, náměstků a radních, jako volba o konkrétních osobách, byla tajná. Ten však byl společnými hlasy ČSSD a ODS zamítnut. Tento způsob hlasování je v demokratickém světě zcela běžný a jeho zamítnutí koaličními zastupiteli jasně ukazuje, že mezi stranami této mesaliance panuje vzájemná nedůvěra a tato koalice vysílá hned na počátku svého společného vládnutí velmi negativní signál občanům města Brna.

Průběh volby primátora, náměstků a radních ukázal, že velká koalice ČSSD a ODS hodlá v následujícím volebním období pracovat s tichou podporou KSČM.

Další dojemnou shodu obě strany nalezly při volbě předsedy kontrolního výboru. Přestože si TOP 09 tuto funkci nárokovala a jako nejsilnější opoziční strana by na ni měla mít nárok, tak jak je v demokratických státech zvykem, ČSSD a část zastupitelů ODS rukou společnou a nerozdílnou prosadily kandidáta KSČM. Vnímáme tento akt jako facku drtivé většině voličů a jako kolaboraci těchto stran s KSČM, přestože tuto stranu obě strany před volbami štítivě označovaly jako nedemokratickou. Fakt, že kontrolnímu výboru bude vládnout KSČM, strana, která má v zastupitelstvu ZMB jen 4 členy, vnímáme velmi negativně a domníváme se, že toto ostudné rozhodnutí nemohou zastupitelé ČSSD a ODS obhájit.

JUDr. Irena Matonohová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme