Studenti si vyzkoušeli, jak funguje krajské zastupitelstvo

5. 12. 2017

Mladí demokraté, ve spolupráci se zastupiteli TOP 09 Jihomoravského kraje, uspořádali pro studenty středních a vysokých škol akci Simulace zastupitelstva. Studenti si tak mohli přímo v jednacím sále zastupitelstva Jihomoravského kraje vyzkoušet hlasování o důležitých tématech. Záštitu nad akcí přijal náměstek hejtmana JMK Jan Vitula a fungování zastupitelstva provedl studenty Petr Kunc, předseda klubu zastupitelů TOP 09 a Žít Brno.

Účastníci si nejprve prohloubili znalosti o fungování krajské správy a samosprávy. Posléze si vyzkoušeli role zastupitelů na několika připravených tématech. „Se studenty jsme probírali poměrně kontroverzní brněnská a krajská témata jako je severo-jižní kolejový diametr nebo otázku polohy brněnského nádraží. Byl jsem až překvapen velkým zájmem o krajskou politiku. Studenti pokládali mnoho zvídavých a sofistikovaných dotazů,“ uvedl Petr Kunc, předseda klubu zastupitelů TOP 09 a Žít Brno.

„Soudě podle dnešní akce, o naši budoucnost se na jižní Moravě bát nemusíme. Mladé lidi politika zajímá a není jim jedno, co se bude dít nejen zítra, ale i za několik desítek let,“ shrnul Jan Vitula, náměstek hejtmana JMK.

Akce Simulace zastupitelstva se zúčastnily téměř čtyři desítky studentů. Ti, kteří v průběhu jednacího dne předvedli nejlepší argumentační a prezentační dovednosti byli odměněni výletem a exkurzí do Evropského parlamentu.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 5. prosince 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc, Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme