Spolupráce se studenty v Brně-Židenicích pokračuje, navrhují podobu rozhledny

26. 2. 2018

Vedení MČ Brno-Židenice spolupracuje se studenty na nejrůznějších projektech už několikátý rok. Spolupráce je výhodná pro obě strany – studenti si vyzkouší teoreticky nabité znalosti v praxi a městská část získá zajímavé a neotřelé nápady, které pak realizuje a dále se rozvíjí.

 „Se studenty a vyučujícími oboru architektury Fakulty stavební VUT Brno spolupracujeme už třetí rok. Pořádáme tzv. ARTEFAKT, v rámci kterého studenti kreativně pracují s veřejným prostorem. Například podle minulého ročníku byl zpracován návrh revitalizace Juliánovského náměstí,“ popisuje historii spolupráce Petr Kunc, místostarosta MČ Brno-Židenice.

Letos byla spolupráce rozšířena – vedení MČ Brno-Židenice spolu s Fakultou stavební VUT Brno vypsalo soutěž na návrh projektu rozhledny na Židenickém kopci.

Rozhledna vyroste v kopci nad ulicí Viniční a měla by mimo jiné sloužit jako jeden z vycházkových cílů. Také proto bude umístěna na běžecké a vycházkové trase, která propojuje Židenice, Vinohrady a Maloměřice. Svou polohou umožňuje úplně nový výhled na město Brno.

„Městská část díky návrhům našich studentů získá novou dominantu, jejíž siluetu by bylo možné použít i jako piktogram,“ vysvětluje Václav Kočí, odborný asistent Fakulty stavební VUT Brno. Studenti mohou aplikovat své znalosti, získané během studia a prokázat, že jsou schopni je využít v praxi.

Všechny návrhy budou prezentovány na výstavě po ukončení soutěže a také ve vitrínách na zastávkách v Židenicích i v obecním periodiku. Vyhlášení vítězných návrhů pak bude prezentováno na setkání s veřejností.

Předpokládané náklady na soutěž jsou cca 30 tisíc Kč, realizace by pak měla být provedena do 1mil. Kč.

Porota zasedne 23. 4. 2018, budou v ní zastoupeni odborníci z řad architektů, statiků i zástupců obce

Přehled termínů soutěže:

Vyhlášení soutěže: 12. 2. 2018

Odevzdání soutěžních návrhů: 20. 4. 2018

Hodnotící zasedání poroty: 23. 4. 2018

Oznámení rozhodnutí o výběru nejvhodnějšího návrhu: do 25. 4. 2018

Zveřejnění výsledků soutěže: 25. 4. 2018

Složení poroty:
Ing. arch. Pavel Jura
MgA. Václav Kočí, Ph.D.
Ing. Petr Kunc
Prof. Ing. arch. Ivan Ruller
Doc. Ing. Bohumil Straka, CSc.
Ing. arch. MArch. Janica Šipulová
Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D.

+ náhradnice:

MgA. Natálie Chalcarzová

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 26. února 2018

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme