Sovka: Branišovičtí si své historicko-kulturní kořeny budou připomínat po další generace

9. 4. 2018

Branišovice na Brněnsku se pyšní nově zrekonstruovanou kapličkou, do které se vrátilo unikátní, přes 250 let staré, sousoší znázorňující ukřižování Páně se sochami svatého Jana a Panny Marie. Obyvatelé obce si tak budou moci i po další generace připomínat své kulturní dědictví, které by bez restaurace mohlo být navždy zapomenuto.

O obnovu sousoší se zasadil místostarosta Branišovic Marek Sovka (TOP 09), který se o sochy začal aktivně zajímat v souvislosti s jejich pohnutým osudem. „Sochy spojuje velmi zajímavý příběh. Jejich restaurátor, mistr ve svém oboru z Dolních Kounic, tvrdí, že jde o místní unikát - více než 250 let starý, kterým se okolní obce pyšnit nemohou. Otázkou zůstává, kde byly umístěny před kapličkou. Pokud Vinohrádky, část vesnice, kde zvonička stojí, byly založeny roku 1783, mají pro obec tyto sochy velkou historickou hodnotu,“ popisuje Marek Sovka, který si vzal za cíl obci vrátit její chloubu v co možná nejlepším stavu.  

Na existenci soch se přitom přišlo úplnou náhodou v souvislosti s plánovanou opravou místního kostela. „Byly umístěny v boční kapli. V daném místě překážely a po intenzivním bádání bylo zjištěno, že za války je zdejší sedláci z kapličky vzali a ukryli před nacisty. Ohořelé a naložené v jakémsi asfaltu tak, jak je místní uschovali,“ pokračuje v líčení napínavého příběhu Marek Sovka.

Špatné podmínky z dob války stavu těchto vzácných památek příliš nepřispěly. V nejtužších dobách komunismu byly opět uschovány a do kapličky se vrátily jen krátce po rekonstrukci v devadesátých letech. Od té doby stály v kostele bez povšimnutí. Dnes jsou sochy zakonzervovány pod sklem a zvýrazněny osvícením.

Renovace soch trvala přibližně půl roku, obec za ni zaplatila 118 tisíc korun. „Historická hodnota tohoto kulturního dědictví je pro nás však nevyčíslitelná a já jsem nesmírně rád, že se mi povedlo nechat obnovit touto cestou alespoň kousek historie naší obce a vytvořit tak hezkou památku, která nám bude minulost připomínat i pro další generace našich občanů. Aktuálně jednáme s obecním panem farářem, abychom na přelomu jara a léta, až bude příhodné počasí, mohli zvonici se zrestaurovanými sochami slavnostně požehnat, uzavírá Marek Sovka.

Čtyřboká patrová zvonička je umístěna na návrší bývalé vsi Vinohrádky, která vznikla na konci 18. století,
je dokladem lidového stavitelství a dobové zbožnosti regionu. Výstavba zvonice přirozeně souvisela se založením vesnice a sloužila tehdy jako orientační bod. Sousoší do ní bylo, podle dobových pramenů, umístěno na přelomu 18. a 19. století.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 9. dubna 2018

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme