Schváleno – jižní Morava bude na klimatické změny připravena

23. 2. 2017

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje dnes vyslyšelo doporučení Rady a schválilo projekt „Adaptace na klimatické změny pomocí zelené infrastruktury“, který předkládal náměstek hejtmana Jan Vitula (TOP 09).

Díky projektu tak Jihomoravský kraj naváže spolupráci se sousedním Rakouskem. Pro veřejný sektor je změna klimatu a snižování biodiversity v krajině výzvou zasahující životní prostředí a jeho zelenou infrastrukturu ve více ohledech. Rozvoj zeleně může pomoci adaptaci příhraničních regionů na změnu klimatu. „V našich podmínkách je to hlavně zvýšené riziko sucha, které jižní Moravu trápí každoročně. Od projektu si také slibuji větší podporu biologické rozmanitosti v regionu,“ vysvětluje Jan Vitula.

Zelená infrastruktura je využívána na obou stranách hranice, ovšem v ne zcela dostatečném rozsahu vzhledem k ochraně klimatu a půdy a ekosystémovým funkcím zeleně. Zeleň, která se vyskytuje jak v sídlech (veřejná zeleň, soukromé zahrady), tak v krajině (protierozní výsadby, silniční a břehové porosty) nabízí možnost aktivně se přizpůsobit klimatu a zvýšit biologickou rozmanitost. Součástí projektu jsou analýzy klimatických změn, vytváření metodických pokynů pro obce a následná výsadba zeleně v kraji.

„Konkrétní hmatatelné výstupy projektu v území Jihomoravského kraje budou představovat 2000 plodících stromů v krajině a školních či obecních zahradách na minimálně 20 lokalitách, 1000 stromů v alejích podél místních komunikací a cyklostezek, 1500 stromů a keřů dělící orné bloky a oživující vodoteče v zemědělské krajině,“ upřesňuje Vitula.

V Brně dne 23. února 2017.                                   Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

Kontakty:

Mgr. Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, andrea.smolkova@top09.cz, tel.: 732 550 932

Ing. Jan Vitula, náměstek hejtmana JMK, jan.vitula@top09.cz, 606 715 461

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme