Ryšavá: Příroda si zaslouží péči a ochranu i na sídlištích

8. 1. 2018

Brněnská sídliště jsou často charakteristická nedostatkem zeleně. Také díky tomu se panelové domy v létě neúnosně přehřívají, doléhá do nich hluk a výfukové plyny z dálnice, čímž trpí nejen místní obyvatelstvo. O rozšíření zeleně a péči o životní prostředí se v městské části Brno-Bohunice snaží Kristýna Ryšavá (TOP 09).

S podporou biodiverzity v intravilánu města podstatně souvisí i péče o ptactvo. Toho si je TOP 09 vědoma nejen v Brně-Bohunicích. Kristýna Ryšavá se, také díky intenzivní opoziční práci TOP 09, zasadila o instalaci několika kusů ptačích budek. „Na projektu spolupracuji s Českým svazem ochránců přírody, který zajišťuje nejen výrobu těchto budek, ale i jejich instalaci a následnou údržbu. S jejich pomocí jsem i vybrala lokality, kde bude vhodné budky umístit. V první etapě se jedná o celkově 10 budek -  5 bude určeno pro velké druhy sýkor, 2 budky pro malé druhy sýkor, 2 budky pro špačky a 1 budka pro rehka. Také bychom zde instalovali jedno krmítko s naučným textem,“ vysvětluje Kristýna Ryšavá. Celkové náklady na projekt se pohybují okolo 5 tisíc korun. Autorce projektu se podařilo o jeho užitečnosti přesvědčit i vedení městské části, které přispělo částkou tři tisíce korun.

Instalace ptačích budek

Projekt by měl sloužit také k edukativní činnosti. „Ráda bych, ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody, oslovila zdejší mateřské školy. Budky by totiž mohly sloužit jako praktická ukázka hnízdění ptáků. Pro občany pak bude na webových stránkách zveřejněna mapa s popisem jednotlivých stanovišť,“ dodává Ryšavá, která zároveň jedná také o instalaci budky s kamerou, díky které by bylo možné hnízdění sledovat online. Jedná se však o technicky a finančně podstatně náročnější akci – jedno samotné zařízení s instalací vyjde na cca 5 000. Kč.

Naučná stezka - ilustrační foto

„Pro financování budky s kamerou bych ráda využila dnes tolik populární crowdfunding a zapojila do projektu co nejvíce občanů, kterým není stav životního prostředí v jejich okolí lhostejný. Na nákup by mohli přispět libovolnou částkou např. na webu hithit.cz. Věřím, že tento projekt zvýší zájem občanů o stav a ochranu životního prostředí v Bohunicích,“ uzavírá Ryšavá.

Kristýna Ryšavá (TOP 09) tak navazuje na úspěšný projekt z loňského roku, kdy iniciovala vylepení siluet dravců na prosklené zastávky MHD, které od té doby chrání drobné ptactvo před nárazem do velkých skleněných ploch.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 8. ledna 2018

Štítky
Osobnosti: Kristýna Ryšavá
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme